среда, 29 јуна, 2022
spot_img
HomeŽivotRok od mesec dana za skupljanje pomoći malom Nikoli | Život

Rok od mesec dana za skupljanje pomoći malom Nikoli | Život


Nikola Malić(9) rođen je kao prevremeno rođena beba 19.12.2012. i kasno je primećeno da je bio bez plodove vode čitave 4 nedelje. Odmah je prebačen u inkubator u IZZDIO Vojvodine na intenzivnu negu, skoro 4 meseca je bio tamo. Čekajući stabilizaciju njegovog stanja otpušta se kući uz mnoštvo dijagnoza. Nikola je usled velikog stepena krvarenja pretrpeo i leukomalaciju tj. razmekšavanje bele mase mozga. Prognoze su bile zastrašujuće. Vremenom, uz mnogo truda, rada, vežbi Nikola počinje da dosta nestabilno sedi sa 13 meseci.

Međutim, sledi novi šok. Nakon urađene magnetne rezonance glave, dobija još jednu dijagnozu Dandy walker varijanta ili hipoplazija, nerazvijenost malog mozga. Radi se o retkom poremećaju i prognoze su bile zastrašujuće.

Ipak Nikola uspeva da prohoda sa 2,5 god dosta nestabilno. Putem novih istraživanja otkriva se da je uzrok Nikolinog stanja posledica oštećenja centralnog nervnog sistema. Zbog Nikolinog neurološkog statusa do sada su jedina opcija lečenja bili logopedsko defektološki tretmani, sve do momenta kada bolnica u Istanbulu nije dala ohrabrujuće prognoze za Nikolin napredak. Nikola je u potpunosti neverbalan, u svim životnim aktivnostima mu je potrebna pomoć.

Nikoli je ove godine odrađena prva transplantacija matičnim ćelijama gde je napredak neverovatan.

– Doktor je procenio da Nikoli treba još jedna transplantacija kako bi još više napredovao, nažalost pod jednom terapijom se smatraju 2 transplantacije a mi smo uspeli skupiti novca za samo jednu, tačnije pola terapije. Optimalni rok za primanje ove terapije, kako bi bila delotvorna, je 2 meseca od primanja prve polovine terapije koja je bila pre mesec dana. Pomozite nam molim vas da uspemo i da ne izgubimo ovaj dragoceni napredak – priča nam Nikolina majka.

Pored svega ovoga Nikola ide i na dalje stimulacije za govor, okupacione terapije,terapije senzornom integracijom, plivanje.

Rok za skupljanje novca je mesec dana!

Pomozimo Nikoli da primi i drugu terapiju!

Uplatom na dinarski račun: 165-7010855807-48, Addiko banka

160-6000000838286-13, Banka Intesa

Uplatom na devizni račun:

IBAN RS351657010855831-73

Uplatom preko pejpal platforme

Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments