среда, 29 јуна, 2022
spot_img
HomeŽivotKako smo jednog od najznamenitijih Srba zaboravili? | Život

Kako smo jednog od najznamenitijih Srba zaboravili? | Život


Jedna ruža veća od svih venaca „Halo, Žiko, jel sam te probudila?“ čuo sam razdragani glas legendarne Dragice sa Vidikovca dok je sat na zidu otkucavao skoro osam časova. „Niste Dragice, niste, izvolite…“, sramota me je bilo da priznam da me je zvono telefona trglo iz dubokog sna, započeo je svoju priču Živojin Petrović, direktor i urednik kanala nauke i umetnosti Brainz TV.

– „Danas je veliki jubilej!“, nastavila je Dragica, zbunivši me o čemu se radi i dodala: „Budi u podne ispred zgrade EPS-a u Masarikovoj, red je da odamo poštu našem Đorđu Stanojeviću!“ Dok sam se probijao kroz prestonički krkljanac razmišljao sam… – nastavlja on.

– …kako je sigurno ispred spomenika velika gužva, te mnogobrojne delegacije polažu vence i cveće, jer ipak je danas, kako Dragica reče, jedinstveni jubilej – tačno sto godina od smrti našeg proslavljenog naučnika Međutim, tamo nije bilo nikoga sem mile i neumorne Dragice koja je sa Vidikovca ponela jednu ružu, te ju je nakon što je papirnom maramicom obrisala garež i prašinu, položila na spomenik uz toliko temeljnu priču o profesoru Stanojeviću da bi svako pomislio da je sa njim odrasla – istakao je Petrović.


– Đorđe Stanojević (1858-1921) jedan od najznamenitijih srpskih naučnika i istraživača, fizičar, prvi srpski astrofizičar, profesor Velike škole i rektor Beogradskog univerziteta. Zaslužan je za uvođenje prvog električnog osvetljenja u Beogradu i izgradnju prvih hidroelektrana u Srbiji. Bio je jedan od najobrazovanijih i najučenijih ljudi u Srbiji široke kulture, evropskih manira, dinamičan poslovan čovek, entuzijasta i romantičar, patriota, koji je verovao u nauku i tehniku, ali i u svoj narod. Mnoga naučna dostignuća Srbija je upoznala zahvaljujući njemu – napominje on.

– Doneo je prvi rendgen aparat, instalisao prvu radiotelegrafsku stanicu, doneo prve rashladne uređaje, napravio prvu fotografiju u boji u Srbiji. Zahvaljujući njegovom nadahnutom govoru članovima Komisije opštine beogradske, doneta je odluka o električnom osvetljavanju grada što je i sprovedeno 1893. Pomogao je i elektrifikaciju Valjeva, Užica, Leskovca, Zaječara, Čačka, Niša… cele Srbije. Organizovao je dolazak svog velikog prijatelja, Nikole Tesle u Beograd, dopratio ga iz Pešte i ispratio nazad. Objavio je više od stotinu naučnih, stručnih i radova na popularizaciji nauke i tehnike, pre svega fizike, astronomije i elektrotehnike – naglašava on.

– Hvala Vam Dragice u ime svih nas koji nismo dostojni ovakvih divova – zaključio je Petrović.

Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments