среда, 29 јуна, 2022
spot_img
HomeSve vestiANTIVIRUSNE PILULE FAJZER I MERK NISU BEZBEDNE

ANTIVIRUSNE PILULE FAJZER I MERK NISU BEZBEDNE


Kako se varijanta omikrona širi, prve antivirusne pilule obećavaju očajnički potrebnu zaštitu za ljude koji su u opasnosti od ozbiljne bolesti. Ali mnogima kojima će biti propisane nove antivirusne pilule kompanije Fajzer i Merk biće potrebno pažljivo praćenje od strane lekara, jer ovi antivirusni lekovi možda nisu bezbedni za sve, upozoravaju stručnjaci.

Fajzerov Paxlovid, antivirusni lek protiv kovida, odobren je za ljude koji imaju stanja koja povećavaju rizik od hospitalizacije i smrti, kao što su bolesti srca i dijabetes.

Ali čini se da bi jedan od dva leka u antivirusnom koktelu mogao da izazove teške i po život opasne interakcije sa lekovima koji se široko koriste, kao što su statini, razređivači krvi i neki antidepresivi.

Takođe se ne preporučuje osobama sa teškim oboljenjem bubrega ili jetre, prenosi NBC News.

Merkov lek je ograničen samo na odrasle

Kako su stručnjaci zabrinuti za Merkov Molnupiravir, njegova upotreba je ograničena na odrasle i samo ako drugi odobreni tretmani, uključujući monoklonska antitela, nisu dostupni ili nisu klinički prihvatljivi.

Paxlovid se sastoji od dve tablete antivirusnog nirmatrelvira i jedne tablete ritonavira, leka koji se dugo koristi za jačanje imuniteta obolelih od side.

Ritonavir potiskuje ključni enzim jetre koji se metaboliše mnogim lekovima, uključujući nirmatrelvir. U slučaju lečenja Paxlovidom, ritonavir usporava razgradnju aktivnog antivirusnog leka u telu i pomaže mu da dugo ostane na terapijskom nivou.

Koji lekovi su problematični u interakciji sa paxlovidom?

Potencirajući efekat je verovatno bio presudan u promovisanju visoke efikasnosti paxlovida u kliničkim ispitivanjima. Kada se paxlovid kombinuje sa drugim lekovima koji se metabolišu ovim enzimom, glavna zabrinutost je da ritonavir može da poveća toksične nivoe istovremenih lekova. To komplikuje stvari jer lekove koji predstavljaju rizik uzimaju ljudi koji su najviše izloženi riziku od korona virusa.

Lekovi koji mogu da stupe u interakciju sa paxlovidom uključuju razređivače krvi, lekove protiv srčanog napada, lekove za nepravilan rad srca, visok krvni pritisak i holesterol, antidepresive, lekove protiv anksioznosti, imunosupresive, steroide, tretmane AIDS-a i lekove za erektilnu disfunkciju. “Neke od ovih potencijalnih interakcija nisu baš trivijalne, a neke treba potpuno izbegavati”, rekao je Peter Anderson, profesor farmakologije na Univerzitetu Kolorado.

Interakcije ne bi trebalo da isključuju upotrebu leka paxlovid

Farmaceuti naglašavaju da se mnoge interakcije lekova mogu kontrolisati i da ne bi trebalo da sprečavaju upotrebu paxlovida. Dobro je što lekari već imaju iskustva sa upotrebom ritonavira kod pacijenata sa AIDS-om.

Lečenje paxlovidom je kratko, počinje u roku od pet dana od pojave simptoma, ima 30 tableta i uzima se tri puta dnevno, pa se stručnjaci nadaju da je rizik od interakcije sa drugim lekovima nizak.

Pet dana interakcije nije velika stvar za većinu lekova, kaže specijalista za kliničku farmakologiju zaraznih bolesti Džejson Galager iz Univerzitetske bolnice Templ u Filadelfiji.

“Ako potencijalna interakcija paxlovida sa drugim lekom predstavlja rizik”, rekao je Anderson, “bezbedna i efikasna terapija bi bila “GlaxoSmithKlineov” sotrovimab, tretman monoklonskim antitelom koji pouzdano neutrališe varijantu omikrona.”

VELIKI INTERVJU! OVO JE PRVI KORAK KA SLOBODI KOJA JE MOGUĆA SAMO AKO RADIMO ZAJEDNO!

Nulta Tačka/B92Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments