уторак, 28 јуна, 2022
spot_img
HomeSve vestiISTRAŽIVAČI SU RAZVILI VEŠTAČKU INTELIGENCIJU

ISTRAŽIVAČI SU RAZVILI VEŠTAČKU INTELIGENCIJU


Naučnici u Kini su izgradili mašinu koja koristi veštačku inteligenciju za podizanje optužbi. Sistem može da podnese tužbu sa 97% tačnosti kada se dobije verbalni izveštaj o događajima, tvrde istraživači.

Mašina je “obučena” da koristi informacije prikupljene iz više od 17.000 slučajeva od 2015. do 2020. i može ispravno podneti optužbe za osam najčešćih zločina u Šangaju, uključujući prevaru kreditnih kartica, krađu i “svađanje i izazivanje problema”, prema objavljenom istraživanju ovog meseca u domaćem recenziranom časopisu Management Review.

AI “Tužilac” razvilo je i testiralo narodno tužilaštvo Shanghai Pudong, najveće i najprometnije okružno tužilaštvo u Kini, objavio je South China Morning Post (SCMP). List navodi da bi sistem mogao da radi čak i na desktop računaru.

Deluje tako što identifikuje i podiže optužnicu protiv osumnjičenog na osnovu 1.000 “osobina” dobijenih iz teksta opisa slučaja koji se šalje u mašinu. Veći deo ovog teksta je očigledno ili premalen ili previše apstraktan da bi ljudima imalo smisla.

ZNAJU ŠTA NAS ČEKA? 10 ZEMALJA ZAJEDNO SA MMF-om SIMULIRALO GLOBALNI FINANSIJSKI KOLAPS

Prema rečima glavnog naučnika projekta, Shi Yonga, sistem potencijalno može preuzeti svakodnevni rad tužilaca i osloboditi ih da se fokusiraju na zahtevnije zadatke. Shi i njegov tim u laboratoriji za upravljanje velikim podacima i znanjem Kineske akademije nauka napomenuli su da će tehnologija uskoro dobiti nadogradnje kako bi postala dovoljno moćna da prepozna manje uobičajene zločine i podnese više optužbi protiv osumnjičenog.

Sistem može u određenoj meri zamijeniti tužioce u procesu donošenja odluka.

Kineski tužioci su počeli da koriste veštačku inteligenciju 2016. godine, primetio je SCMP, dodajući da mnogi advokati sada koriste AI alat poznat kao “Sistem 206” koji procenjuje snagu dokaza, uslove hapšenja, pa čak i ispituje koliku opasnost predstavlja osumnjičeni za javnost.

Međutim, istraživači su naveli da su svi postojeći alati veštačke inteligencije ograničeni jer “ne učestvuju u procesu donošenja odluka o podizanju optužnica i predlaganja kazni”. Za takve odluke bi bila potrebna mašina za sprevođenje složenog jezika u matematički format koji može da se razume računarom, bez gubljenja relevantnih informacija u procesu konverzije.

Ali neidentifikovani tužilac sa sedištem u Guangzhou-u rekao je SCMP-u da većina tužilaca ne želi da se kompjuterski naučnici “mešaju” u pravne presude sa obzirom na ulog i rizik od greške.

Ko će preuzeti odgovornost kada se desi greška? Tužilac, mašina ili dizajner algoritma?

VELIKI INTERVJU! OVO JE PRVI KORAK KA SLOBODI KOJA JE MOGUĆA SAMO AKO RADIMO ZAJEDNO!

Nulta Tačka/RTSource link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments