среда, 29 јуна, 2022
spot_img
HomeSve vestiPREKO TikToka DECI ISPIRAJU MOZAK

PREKO TikToka DECI ISPIRAJU MOZAK


Aktivisti su optužili TikTok da pomaže da se deci „ispraju mozgovi“ hostovanjem viralnih video snimaka na društvenim medijima koji promovišu promenu pola kao „cool“.

Materijal koji su transrodni influenseri objavili na društvenoj mreži, u kojem daju savete o prelasku i pristupu hormonskim terapijama, videli su milioni mladih gledalaca.

Neki roditelji su zabrinuti da umešanost TikToka, koji je prošle godine postala najviše preuzimana aplikacija u Velikoj Britaniji, podstiče „društvenu zarazu“ upečatljivog pritiska na mlade i porast broja tinejdžera koji se identifikuju kao trans.

Više od četvrtine britanskih korisnika TikTok-a ima između 15 i 25 godina, a deca uzrasta između četiri i 15 godina koja se prijave provode u proseku 69 minuta na aplikaciji svakog dana, prema podacima samog TikToka.

Analiza The Mail u nedelju, pokazuje da su video snimci sa heštegom #Trans pregledani više od 26 milijardi puta.

TikTok je ranije ove godine potpisao partnerstvo sa Stonewall-om, kontroverznom dobrotvornom organizacijom za prava lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba, za promociju ovog materijala.

Jedna popularna transrodna TikTok influenserka, Bella Ficpatrick, prikupila je 20.000 funti od pratilaca za manje od tri meseca da finansira privatnu operaciju promene pola.

Ova 19-godišnjakinja ima 700.000 pratilaca i objašnjava proces tranzicije, uključujući svoje iskustvo zaobilaženja liste čekanja NHS-a.

Drugi je Alex Consani, 18, koja ima više od 680.000 pratilaca. Postala je viralna pre pet godina kada je, sa 12 godina, časopis Cosmopolitan prikazao njen život kao trans model.

Jedan od njenih video snimaka, pregledan 2,3 miliona puta, govori pratiocima da su „jedna tableta estrogena udaljena od sjaja“. ‘Sjaj’ je mentalna, fizička i emocionalna transformacija na bolje.

Kanal sa influenserom Džejsonom Džovetom prikazuje proces tranzicije i izvođenja operacije preraspodele.

Jedan video sadrži natpis „Izleči se sa mnom posle vrhunske operacije!“, upućivanje na rekonstruktivnu operaciju grudnog koša.

Sinoć je Kejt Haris, iz LGB alijanse, koja se protivi Stonewall-ovoj politici o transrodnim pitanjima, rekla: „Naša glavna briga je da milioni upečatljive dece gledaju ove onlajn influensere.

‘Nije slučajno što se rast TikTok-a tačno poklapa sa eksponencijalnim rastom dece koja imaju rodnu disforiju.’

Gospođa Haris je neke od video snimaka opisala kao „duboko zastrašujuće“, dodajući: „Poruka je tako često: „Ne mešajte svoje roditelje“.

„Ono što bi ovi video snimci naveli generacije dece da poveruju jeste da je lako promeniti pol i da je to odgovor na sve vaše probleme.“

Stephanie Arai-Davies, iz Transgender Trend-a koji želi više zdravstvene zaštite zasnovane na dokazima za decu sa rodnom disforijom, rekla je: „Ona je veoma uticajna i puna je video snimaka koji prikazuju medicinsku tranziciju kao kul i nervoznu. Rod se posmatra kao nova pobuna.

‘Ove platforme društvenih medija koje promovišu medicinsku tranziciju treba da sadrže upozorenje na takvom materijalu.’

Portparol TikTok-a je rekao: „Počastvovani smo što je LGBTK+ zajednica prihvatila TikTok od naših ranih dana, kao platformu za samoizražavanje, obrazovanje, izgradnju zajednice i radost.“

Portparol Stonewall-a je rekao: „Naš sadržaj omogućava mladim LGBTK+ ljudima da znaju da nisu sami u svojim iskustvima.“

Nulta Tačka/DailyMailSource link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments