уторак, 28 јуна, 2022
spot_img
HomeSve vestiMOGUĆE RESTRIKCIJE STRUJE! NAJVEĆA EKONOMIJA- Nulta Tačka

MOGUĆE RESTRIKCIJE STRUJE! NAJVEĆA EKONOMIJA- Nulta Tačka


Ako dođe do blokiranja projekta “Severni tok 2”, Nemačka bi mogla da se suoči sa prekidima u snabdevanju električnom energijom zbog nedovoljnih isporuka gasa iz Rusije, prenosi nemački dnevnik Handelsblat.

Kako navodi autor članka Jurgen Flauger, Nemačkoj je potrebno više gasa, između ostalog i iz Rusije. U suprotnom, Nemačka neće uspeti da sprovede energetsku tranziciju koja podrazumeva odustajanje od nuklearne energije i proizvodnje električne energije iz uglja.

Nemačka će uspeti da izbegne nestanke struje samo u slučaju masovne gradnje novih gasnih elektrana – one će raditi čak i kada ne duva vetar ili ne sija sunce, navodi Flauger.

Prema njegovom mišljenju, u slučaju blokiranja gasovoda “Severni tok 2” Moskva će početi da traži tržišta u Aziji, što Nemačkoj nije u interesu.

– Berlin bi trebalo da učini sve što je moguće kako se sporovi oko “Severnog toka 2” ne bi zaoštrili – uveren je kolumnista.

Takođe podseća da je Rusija ispunjavala svoje obaveze prema kupcima gasa na Zapadu čak i tokom Hladnog rata dok je bila u sastavu Sovjetskog Saveza.

Gasovod “Severni tok 2” polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. NJegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije “Nord strim 2 AG” kao nezavisnog operatora gasovoda.

Nulta Tačka/SputnikNews


Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments