среда, 29 јуна, 2022
spot_img
HomeSve vestiCDC JE PRETERAO! ŠIRILI - Nulta Tačka

CDC JE PRETERAO! ŠIRILI – Nulta Tačka


Brojka, precenjena za oko 225%, objavljena je pre prošlonedeljnog oštrog upozorenja Amerikancima koje je izdao Džo Bajden.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ispravili su svoje izveštavanje o Covid-19, rekavši da je njihova prethodna procena procenta novih slučajeva uzrokovanih varijantom Omicron bila više nego trostruko veća od stvarne brojke.

Samo 22,5 posto američkih infekcija Covid-19 zabeleženih u nedelji koja je završila 18. decembra bilo je povezano sa Omikronom, a ne procena od 73,2 posto koja je objavljena prošle nedelje, objavio je CDC u utorak. Takođe je otkriveno da je novi soj činio 58,6% novoobolelih u nedelji koja je završena 25. decembra, dok su gotovo sve ostale infekcije uzrokovane varijantom Delta.

CDC je svoj veliki promašaj u prošlonedeljnom izveštaju koji je izazvao dramatične naslove o munjevitom širenju varijante, pripisao novim podacima koji su postali dostupni. ABC News je revidiranu cifru od utorka o slučajevima Omicron nazvao “primetno nižim“.

Dobili smo više podataka iz tog vremenskog okvira i postojao je smanjen udio Omikrona”, rekao je portparol CDC-a za Reuters. “Važno je napomenuti da i dalje beležimo stalni porast udela Omicrona.”

CDC je objavio prenaglašenu cifru 20. decembra, dan pre nego što je predsednik Džo Bajden održao govor upozoravajući da su nevakcinisani Amerikanci u visokom riziku od ozbiljne bolesti zbog nove varijante. Takođe je izneo tvrdnju da “skoro svi” od više od 400.000 Amerikanaca koji su umrli od Covid-19 2021. nisu bili vakcinisani.

Zbog straha od Omikrona, Bidenova administracija je pooštrila ograničenja putovanja, uključujući zabranu posetilaca iz osam zemalja južne Afrike, gdje je varijanta prvi put otkrivena prošlog meseca. Zabrana putovanja prestaje da važi 31. decembra, rekao je predsednik u utorak. Ipak, upozorio je da se nevakcinisani Amerikanci suočavaju sa “zimom teške bolesti i smrti”.

Medicinski savjetnik Bele kuće, Fauči rekao je u ponedeljak da s širenjem Omikrona, čak ni Amerikanci koji su vakcinisani protiv Covid-19 ne bi trebali prisustvovati velikim novogodišnjim zabavama. „Biće i drugih godina da se to uradi, ali ne ove godine“, rekao je on.

Predsednica Južnoafričkog medicinskog udruženja Angelique Coetzee nazvala je međunarodnu reakciju na Omicron “olujom u šoljici čaja”, insistirajući na tome da novi soj uzrokuje manje simptome ili nikakve simptome kod većine ljudi. Ona je prošle nedelje rekla da je u Južnoj Africi broj infekcija u opadanju, a napetost koja navodno nije izazvala povećanje hospitalizacija ili smrtnih slučajeva Covid-19, da je zemlja “preko krivulje” na Omikronu.

Nulta Tačka/RTSource link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments