среда, 29 јуна, 2022
spot_img
HomeSve vestiSAJBER NAPAD UGASIO JEDNU - Nulta Tačka

SAJBER NAPAD UGASIO JEDNU – Nulta Tačka


Amedia, najveći lokalni izdavač vesti u Norveškoj, objavila je u utorak da je nekoliko njenih centralnih kompjuterskih sistema zatvoreno u, kako naziva, očiglednom „ozbiljnom” sajber napadu.

Napad sprečava kompaniju da štampa izdanje fizičkih novina od srede, a štampa će i dalje biti zaustavljena dok se problem ne reši, rekao je izvršni potpredsednik za tehnologiju Amedia Pol Nedregoten u saopštenju. Hak takođe utiče na sisteme oglašavanja i pretplate kompanije, sprečavajući oglašivače da kupuju nove oglase i sprečavajući pretplatnike da naručuju ili otkazuju pretplate.

Kompanija je saopštila da nije jasno da li su lični podaci kompromitovani, sistem pretplate na koji je usmeren napad sadrži imena, adrese, brojeve telefona i istoriju pretplate kupaca. Podaci kao što su lozinke, istorija čitanja i finansijske informacije nisu pogođeni, saopštila je kompanija.

Amedia izdaje više od 90 novina i drugih publikacija koje dopiru do više od 2,5 miliona Norvežana, navodi se na sajtu kompanije.

„U procesu smo sagledavanja situacije, ali još ne znamo pun potencijal štete. Već smo primenili sveobuhvatne mere za ograničavanje štete i vraćanje normalnog rada što je brže moguće“, rekao je izvršni potpredsednik tehnologije Pol Nedregoten u prevedenoj izjavi na veb stranici kompanije.

Amedia nije odmah odgovorila na zahtev za dodatnim informacijama.

Treći napad poslednjih dana

Napad na Amediju je treći veliki norveški sajber napad prijavljen u poslednjih nekoliko dana. Nortura, jedan od najvećih proizvođača hrane u zemlji, objavio je 21. decembra da je ugasio svoje IT sisteme nakon što je pretrpeo sajber napad na nekoliko fabrika. Kompanija je saopštila da istražuje incident uz pomoć policije i da se fokusira na smanjenje štete po sisteme i operacije.

Na Badnje veče, Nordland filkeskommune (Opština okruga Nordland), regionalna administracija za veliki deo severne Norveške, takođe je isključila svoje računarske sisteme nakon što je došlo do povrede podataka. Incident pogađa neke opštinske službe kao što su škole i klinike, ali zvaničnici kažu da su poremećaji bili manji.

Nulta Tačka/TheRecordMediaSource link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments