четвртак, 30 јуна, 2022
spot_img
HomeSve vestiŠIRI SVOJE CARSTVO! ZAKENBERG - Nulta Tačka

ŠIRI SVOJE CARSTVO! ZAKENBERG – Nulta Tačka


Osnivač Facebook-a, Mark Zuckerberg kupio je još 110 hektara zemlje na havajskom ostrvu Kauai, preuzimajući vlasništvo nad teritorijom koja uključuje rezervoar i netaknutu šumu, uprkos protestima lokalnog stanovništva.

Tajkun društvenih medija i njegova supruga sada poseduju 1.400 hektara zemlje na ostrvu, od čega je veći deo zaštićenog poljoprivrednog i zaštićenog zemljišta. Najnoviji dodatak njihovom ranču Ko’olau vrednom 100 miliona dolara uključuje rezervoar Ka Loko, gde se brana srušila 2006. nakon 40 dana kiše, usmrtivši sedam ljudi, izveštavaju lokalni mediji ove nedelje. Za katastrofu su okrivili prethodne vlasnike, od kojih su Zakerbergovi kupili nekretninu u novembru za 17 miliona dolara.

Milijarder se ranije suočavao s optužbama da pokušava “kolonizovati” Kauai. Akcije oko kupovine njihove prve vile na ostrvu 2014. nisu bile komšijske, pošto je milijarder odlučio da izgradi zid oko imanja od 707 jutara kako bi sprečio lokalno stanovništvo da pristupi plaži Pila’a, koja je bila omiljeno mesto među lokalnim stanovništvom i putnicima podjednako. Zuckerberg je kasnije optužen da je pokušao prisiliti farmere zakupce da napuste njihovu zemlju, od čega je konačno odustao tri godine kasnije, izvinjavajući se u lokalnim novinama za pokušaj preuzimanja.

POROTA DONELA ODLUKU! MAKSVELOVA KRIVA U 5 OD 6 TAČAKA OPTUŽBI! ČEKA JE DO 65 GODINA ZATVORA

Zakerbergovi takođe poseduju veći deo plantaže Kahu’aina i Larsenove plaže, nakon što su u aprilu kupili dodatnih 600 hektara za 53 miliona dolara. Sigurnosni tim koji je zadužen za zaštitu para i njihova ulaganja koštaju više od upola manje, a prema pisanju lokalnih medija iznosi 23 miliona dolara.

Taj tim je verovatno vredan novca, s obzirom na to koliko je potpisa prikupljeno na peticiji Change.org u kojoj se od Odseka za zemlje Havaja traži da „Zaustavi Marka Zakerberga da kolonizuje Kauai“. Više od milion ljudi potpisalo je peticiju u vreme pisanja.

Zuckerbergovi su daleko od jedinih tehnoloških milijardera koji šire svoje otiske na tropskim rajskim ostrvima Havaja. Osnivač Amazona Jeff Bezos kupio je imanje vredno 78 miliona dolara na Mauiju u novembru nakon što je napustio svoju ženu, uloživši pravo na rezervat za morski ribolov sa svojom partnerkom Lauren Sanchez.

Njegovo prisustvo ne može biti dobro za lokalno stanovništvo, jer čak ni njima nije dozvoljeno da pecaju ili obavljaju komercijalne aktivnosti u tom području. Nedavno je za svoje roditelje na ostrvu zauzeo ogroman komad imovine. U međuvremenu, Larry Ellison iz Oraclea posjduje gotovo celo ostrvo Lanai.

MARIO ZNA i SAŠA RADULOVIĆ- Sledi ekonomska kriza, deo njihovog plana- Mediji ćute o referendumu

Nulta Tačka/RTSource link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments