уторак, 28 јуна, 2022
spot_img
HomeSve vestiKRAJ OMIKRONA U AFRICI! NOVI SOJ OTIŠAO

KRAJ OMIKRONA U AFRICI! NOVI SOJ OTIŠAO


Izgleda da je novi soj omikron otišao brže nego što je došao dok Evropske zemlje uprkos naučnim radovima koje potvrđuju da je ovaj soj manje opasan zatvaraju svoje građane.

Južna Afrika je ukinula policijski čas, a ublažavanje antikovid mera obrazloženo je činjenicom da je njihova zemlja prošla vrhunac četvrtog talasa.

Ovaj talas je inače bio izazvan naglim širenjem omikron soja koronavirusa, piše Gardijan.

Vlada je ukinula policijski čas, koji je bio na snazi od ponoći do 4 sata ujutro, na osnovu silazne krive novih infekcija, stopa vakcinacije stanovništva i podataka o slobodnim kapacitetima u bolnicama širom zemlje, navodi se u saopštenju.

AUSTRIJSKI PARLAMENT NASTAVLJA SA DISKRIMINACIJOM! PRODUŽILI LOCKDOWN ZA NEVAKCINISANE

“Svi pokazatelji govore da je zemlja verovatno prošla vrhunac četvrtog talasa”, navodi se u saopštenju upućenom javnosti nakon vanredne sednice užeg kabineta Vlade.

“Iako je omikron varijanta navodno veoma zarazna, broj hospitalizacija je manji nego u prethodnim talasima”, navodi se u saopštenju.

Podaci južnoafričkog Ministarstva zdravlja ukazuju da je prosek novih slučajeva zaraze smanjen za 29,7 odsto na nedeljnom nivou (podaci prikupljeni do Božića).

Štaviše, broj hospitalizacija zbog kovida 19 smanjen je u osam od devet provincija u zemlji.

Prvi slučaj omikrona otkriven je u Južnoj Africi, za koju su rana istraživanja pokazala da je izuzetno zarazan, mnogo više od prethodnih varijanti koronavirusa, ali i da izaziva blaže simptome nego delta varijanta.

U drugim delovima sveta, omikron je zaslužan za rekordan broj novih slučajeva.

Sjedinjene Američke Države su 29. decembra zabeležile čak 489.267 novozaraženih, Velika Britanija 223.621 novozaraženih, Francuska 208.099 novih slučajeva, a broj od 100.000 novozaraženih u jednom danu prešla je i Španija.

Iako se čini da novi soj izaziva blaže kliničke slike, postoji bojazan da će sama količina novih slučajeva opteretiti zdravstvene sisteme širom sveta.

NultaTačka/Agencije

Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments