среда, 29 јуна, 2022
spot_img
HomeSve vestiNEMAČKA ZATVARA NUKLEARNE REAKTORE - Nulta Tačka

NEMAČKA ZATVARA NUKLEARNE REAKTORE – Nulta Tačka


Nemačka će u petak zatvoriti tri nuklearne elektrane, iako se Evropa suočava s jednom od svojih najgorih energetskih kriza ikad, sledeći raspored Angele Merkel za postupno ukidanje atomske energije.

S obzirom na to da su cene energije već u porastu i tenzije veće nego ikad između Evrope i ključnog dobavljača plina Rusije, zatvaranje fabrika u Brokdorf-u, Grohnde-u i Gundremmingen-u moglo bi pooštriti pritisak.

Ovaj potez će prepoloviti preostali nuklearni kapacitet u Nemačkoj i smanjiti proizvodnju energije za oko četiri gigavata, što je ekvivalentno snazi ​​koju proizvodi 1.000 vetrenjača.

Protesti zbog nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011. godine postaknuto odlukom bivše Nemačke kancelarke Merkel da pokrene plan za napuštanje nuklearne energije pre nešto više od 10 godina.

Nemačka planira potpuno ukinuti atomsku energiju do kraja 2022. godine, kada će zatvoriti svoje posljednje tri elektrane u Neckarwestheim-u, Essenbach-u i Emsland-u.

Ali s obzirom da cene energije rastu u celoj Evropi, vreme kada se planovi ostvare teško može biti gori.

Referentna evropska cijena gasa, holandski TTF, dostigla je 187,78 eura po megavat/satu u decembru, 10 puta više nego na početku godine, a cene električne energije takođe rastu.

Taj skok je podstaknut geopolitičkim tenzijama s Rusijom, koja isporučuje jednu trećinu evropskog gasa.

Zapadne zemlje optužuju Rusiju da ograničava isporuke gasa kako bi izvršila pritisak na Evropu usred tenzija oko ukrajinskog sukoba.

Moskva takođe želi da progura kontroverzni gasovod Severni tok 2, koji bi trebalo da isporučuje još više ruskog gasa u Nemačku.

Prestanak nuklearne energije u Nemačkoj verovatno će još više povisiti cene, smatra Sebastian Herold, profesor energetske politike na Univerzitetu primijenjenih nauka u Darmstadt-u.

„Dugoročno gledano, nadamo se da će povećanje obnovljive energije izbalansirati stvari, ali to neće biti slučaj u kratkom roku“, rekao je on za AFP.

Sve dok Nemačka zaista ne bude mogla povećati obnovljive izvore energije, ostaće zavisna o fosilnim gorivima kako bi popunila prazninu koju je ostavio nuklearni izlaz.

“Ovo će učiniti Nemačku sveukupno više zavisnom o prirodnom plinu, barem kratkoročno, a time i malo više o Rusiji”, rekao je Herold.

Tranzicija bi takođe mogla potrajati duže nego što bi Nemačka želela, s napretkom u oblasti obnovljivih izvora energije usporen posljednjih godina zbog protivljenja projektima energetske infrastrukture.

Očekuje se da će udio energije proizvedene iz obnovljivih izvora pasti 2021. po prvi put od 1997. godine, na 42 posto, u poređenju sa 45,3 posto u 2020. godini.

Osim što će povećati cene, zatvaranje nuklearnih elektrana će takođe ukloniti ključni izvor energije s niskim udelom ugljenika u zemlji koja se već bori da ispuni ambiciozne klimatske ciljeve.

Nova koaliciona vlada pod vodstvom socijaldemokrata Olafa Scholza, želi da Nemačka proizvodi 80 posto svoje električne energije iz obnovljivih izvora do iste godine.

Ali Robert Habeck, ko-lider stranke Zelenih i šef novoosnovanog super-ministarstva za ekonomiju i klimu, priznao je ove nedelje da je Nemačka već na putu da propusti svoje klimatske ciljeve za 2022., a verovatno i za 2023. godinu.

Druge zemlje EU, uključujući Francusku, nastavljaju da potiču nuklearnu energiju i vode kampanju za njeno uvrštavanje na listu održivih izvora energije EU koji ispunjavaju uslove za ulaganja.

Čini se da čak i u Nemačkoj javno mnijenje prema nuklearnoj elektrani omekšava.

U nedavnom istraživanju YouGov-a za novine Welt am Sonntag, oko 50 posto Nemaca reklo je da se zalaže za poništavanje planiranog gašenja nuklearne elektrane zbog nedavnog naglog rasta cena energije.

Monika Schnitzer, članica nemačkog Veća ekonomskih eksperata, rekla je za list Rheinische Post da bi imalo smisla “ekonomski i ekološki” odgoditi gašenje.

Ali vlada se drži Merkelinog plana, a Habeck je ove nedelje branio nuklearno gašenje.

Svaki političar koji poziva na ponovno uvođenje nuklearne energije “morao bi takođe reći da bih voleo da nuklearni otpad bude u njegovoj izbornoj jedinici”, rekao je. “Čim neko to kaže, ponovo ću razmotriti pitanje.”

OVO SVI ČEKAJU! NOVOGODIŠNJA EMISIJA SA SPECIJALNIM GOSTIMA U BUNKERU KOD MARIO ZNA!

Nulta Tačka/AFPSource link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments