среда, 29 јуна, 2022
spot_img
HomeSve vestiU AMERICI PRIORITET ZA NOVU COVID PILULU

U AMERICI PRIORITET ZA NOVU COVID PILULU


Zdravstvene vlasti u državi Njujork kažu da se crnac ili Latinoamerikanac računa kao faktor rizika zbog uporne društvene nejednakosti.

Čini se da je Ministarstvo zdravlja države Njujork objavilo ove nedelje da će Njujorčani koji nisu belci imati prednost u odnosu na bele u primanju „ekstremno ograničenih“ terapija Covid-19 za ljude u riziku.

U dokumentu od 27. decembra, Ministarstvo zdravlja je objavilo da su dve antivirusne oralne terapije, Paklovid i Molnupiravir, dobile dozvolu za hitnu upotrebu i da će „smanjiti rizik od hospitalizacije i smrti za 88%, odnosno 30%.”

Odeljenje je saopštilo da će zalihe u početku biti „ekstremno ograničene“ i da će stoga morati da se distribuiraju na osnovu „smernica o određivanju prioriteta“. Te smernice trenutno daju prioritet onima koji su ili umereno ili ozbiljno oslabljenog imuniteta ili imaju bar jedan faktor rizika za tešku bolest. Iako ovi faktori rizika uključuju bolovanje od raka, demencije ili dijabetesa, između ostalih bolesti, odeljenje je navelo da bi to što nisu belci „trebalo smatrati faktorom rizika, pošto su dugogodišnje sistemske zdravstvene i socijalne nejednakosti doprinele povećanom riziku od teške bolesti i smrti od Covid-19.”

Korisnici društvenih medija izrazili su ogorčenje zbog ovih smernica, opisujući ih kao „očigledan rasizam“ i „moralno užasavajuće“.

„Belci ne moraju da se prijave“, reagovao je kolumnista Njujork posta Karol Markowicz, dok je advokat i zvaničnik Republikanske partije Harmit Dilon napisao: „Ovo je protivzakonito i trebalo bi da bude propisano.”

„Kako je rasa ili etnička pripadnost pacijenta legitiman kriterijum za alokaciju oskudnih kliničkih resursa (poput lekova ili bolničkih kreveta) od strane vladinog subjekta 2021. godine u SAD? I kako bi ovo uopšte moglo biti ustavno?”, ispitivanje je profesora sa Jejla Nicholas A. Christakis.

Nulta Tačka/RTSource link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments