среда, 29 јуна, 2022
spot_img
HomeSve vestiVELIKI ANTIAMERIČKI PROTESTI: IRAČANI TRAŽE

VELIKI ANTIAMERIČKI PROTESTI: IRAČANI TRAŽE


Uzvikujući antiameričke slogane, stotine ljudi okupilo se danas u iračkoj prestonici Bagdadu da bi obeležili godišnjicu ubistva moćnog iranskog generala i visokorangiranog pripadnika iračke milicije u napadu američke bespilotne letelice. Veliki antiamerički protesti su takođe bili obeleženi zahtevom da sve zapadne trupe napuste zemlju.

Masa je pozvala na proterivanje preostalih američkih snaga iz Iraka tokom demonstracija u znak sećanja na vazdušni napad na aerodrom u Bagdadu, preneo je AP.

U napadu su ubijeni general Kasim Sulejmani, koji je bio šef iranskih elitnih snaga Kuds i Abu Mahdi al-Muhandis, zamenik komandanta milicije u Iraku, poznate kao Narodne mobilizacione snage.

– Nećemo vam dozvoliti da ostanete posle današnjeg dana u zemlji mučenika – pisalo je na nekim od transparenata.

Na zemlji su bile razbacane američke i izraelske zastave, a okupljeni su ih gazili.

Nekolko dana posle ubistva Sulejmanija i Al-Muhandisa na aerodromu u Bagdadu, parlament je doneo neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva na proterivanje svih stranih trupa iz Iraka.

Koalicija koju predvode SAD formalno je okončala svoju borbenu misiju podrške iračkim snagama u borbi protiv Islamske države krajem decembra.

Međutim, u doglednoj budućnosti će ostati oko 2.500 vojnika koji će nastaviti da podržavaju iračke snage u savetodavnoj ulozi.

NOVOGODIŠNJA EMISIJA – Evo šta nas čeka u 2022 godini! SPECIJALNI GOSTI!

Nulta Tačka/Novosti


Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments