среда, 29 јуна, 2022
spot_img
HomeSve vestiKAKO PREŽIVETI MEGA KOLAPS 2022. GODINE

KAKO PREŽIVETI MEGA KOLAPS 2022. GODINE


Dobrodošli u 2022!

Situacija nije ni malo optimistična ukoliko objektivno sagledamo relevantne tržišne ekonomske parametre. Širom sveta rastu cene roba i usluga, a potrošačka korpa je za isti iznos novca sve praznija. O čemu se ovde radi?

Empirijski ću pokušati da dočaram kako izgleda kada se u globalnoj tržišnoj ekonomiji nađe više novca nego robe.

Zamislimo čoveka koji sa elastičnom oprugom pokušava da pokrene ogromnu ledenu kocku. Ledena kocka je cena roba i usluga, a elastična opruga predstavlja količinu novca u makro sistemu. U jednom momentu, povećane količine dolara se neće direktno odraziti na cenu roba i usluga, dok se opruga ne zategne dovoljno. Mišljenja sam da je trenutno opruga poprilično zategnuta, tako da nas u predstojećim mesecima očekuje inflacija. Ledena kocka kada se pokrene, niko je više neće moći zaustaviti, pa će pregaziti i one koji zatežu oprugu.

Razmotrićemo uticaj najjače ekonomije sveta na globalna zbivanja i kako će to dalje da utiče i na ostatak sveta.

Hoće li zlato preći 3.000 dolara po unci? Hoće li Beeple prodati još jednu digitalnu umetničku mešavinu NFT za 69 miliona dolara? Da li će papirna šolja puna Starbucks kafe pomešane sa sirupom i mlečnom penom dostići 10 dolara pre kraja godine?

Šta je sa S&P 500, prinosom na desetogodišnje trezorske zapise i cenom nafte?

Da li će smanjenje Fed-a izazvati istovremeno divljanje i na tržištu akcija i na tržištu obveznica? Da li će Fauči konačno ostati bez Vašingtona kao prevarant iz 19. veka? Hoće li Kina napasti Tajvan? Da li je Treći svetski rat upravo počeo u Ukrajini? Da li nam je suđena potpuna društvena distorzija?

Verovatno imate mišljenja o ovim stvarima. Mnogi ljudi to rade. Odgovori na ova pitanja, bez sumnje, biće otkriveni vremenom. U međuvremenu, naš savet je da verujete svom stomaku. Vaše pretpostavke su bolje od većine.

Posle poremećene 2021. i sa Jen Psaki kao sekretarom za štampu Bele kuće, sve i svašta se može dogoditi 2022. uključujući čak i mega kolaps!

Stoga izbegavamo širok spektar predviđanja za 12 meseci unapred. Ali ne brinite, nećemo vas ostaviti praznih ruku…

Odakle početi…

Značajno precenjen

Pogled na S&P 500 je dobro mesto za početak. Indeks širokog tržišta upravo je dostigao novi rekord i to ponovo! Ali cena je jedna stvar. Da li S&P 500 ima zaradu da to podrži?

Trenutna procena S&P 500, u poređenju sa istorijskim procenama iz 1871. godine, otkriva berzu sa značajnim rizicima. Od zatvaranja tržišta 30. decembra, odnos ciklično prilagođene zarade (CAPE) iznosi 40,09.

To je preko 137 procenata više od dugoročnog istorijskog proseka CAPE odnosa…i znatno iznad CAPE koeficijenta od 32,56 postignutog u septembru 1929. godine. Jedini put kada je CAPE odnos bio veći je nakratko na vrhuncu mehurića dot com, u decembru 1999. godine, uoči novog milenijuma, kada je dostigao 44,19.

Nakon oba ova vrhunca CAPE odnosa iz septembra 1929. i decembra 1999. godine, berza je doživela krah na spektakularan način.

Ukratko, na osnovu trenutnog CAPE koeficijenta, S&P 500 je sada znatno viši od dvostruke cene svog istorijskog proseka. NASDAK i DJIA su takođe na nivou krvarenja iz nosa.

Slično, Bafetov indikator, koji predstavlja odnos ukupne tržišne kapitalizacije i bruto domaćeg proizvoda, pokazuje da je celokupno tržište akcija značajno precenjeno. Taj odnos trenutno iznosi oko 209,5 odsto. Prilično procenjeno tržište je odnos negde između 98 i 119 procenata. Sve iznad 141 odsto smatra se značajno precenjenim.

Očigledno je da je najpouzdaniji način da zaradite novac na berzi kupovati nisko i prodavati visoko. Nasuprot tome, kupovina visoko i prodaja nisko je zagarantovan način da izgubite novac. Na osnovu trenutnih procena, kupovina glavnih američkih berzanskih indeksa trenutno bi bila visoka kupovina.

Možda biste mogli kupiti skupo i prodati više. Ali ovo nije preporučljiv način ulaganja. Ne osim ako smatrate da je kockanje ulaganje. Uspešno ulaganje u dugoročni indeksni fond uključuje kupovinu kada je tržišni indeks jeftin, kada je CAPE odnos ispod 15 ili kada je Bafetov indikator ispod 76 procenata.

Na osnovu CAPE koeficijenta i Bafetovog indikatora, američko tržište akcija je trenutno značajno precenjeno. Štaviše, i dalje se opasno podstiče naviše uzdizanjem kredita centralne banke, a do pravog zatezanja neće doći još neko vreme.

Dakle, kada počinjemo Novu godinu, glavni indeksi američkih berzi su u opasnosti od manijačnog pada sa vrha praćenog spektakularnim krahom. To ne znači da treba da prodate sve svoje akcije i pređete na 100 odsto gotovinu. Ali to znači da bi neka oprezna prilagođavanja vaših sredstava mogla biti u redu.

Kako preživeti mega kolaps 2022. godine

Nova američka administracija je doprinela ovom globalnom stanju.

Štaviše, glupa politika iz Vašingtona uništava temelje ekonomskog života i civilizovanog društva sa neviđenom preciznošću. Evo delimičnog nabrajanja nekih od neželjenih posledica koje su vladine intervencije direktno ispoljile…

Inflacija cena. Poremećaji lanca snabdevanja. Nedostatak radne snage. Nedostaci energije. Nedostatak hrane i đubriva. Ekstremna nejednakost u bogatstvu. Naduvavanje akcija, obveznica i nekretnina. Flash mob razbija i grabi pljačke. I mnogo, mnogo više…

Iz ovih, i mnogih drugih razloga, 2022. će biti godina mega kolapsa. U stvari, to se već dešava.

Ali bez obzira na to koliko su indeksi na berzi skupi, i koliko god bila zabluda očekivanja investitora za buduće prinose, morate nešto da uradite sa svojom štednjom i investicionim kapitalom.

Slom berze može, ali ne mora biti neizbežan. Ali mega kolaps ekonomije je definitivno u planu.

Šta da radim…

Zlato je, bez sumnje, isprobani i pravi oblik zaštite bogatstva. Papirni dolari, dužnički instrumenti, dolarske kamate i isplate dividendi, i čitav niz hartija od vrednosti možda neće biti tu nakon mega kolapsa. Ali zlato će ostati.

Da budemo jasni, zlato nije investicija; ne isplaćuje dividende ili kamate. Ipak, to je mnogo više od obične stene za kućne ljubimce, kako tvrdi Bafet.

Konkretno, zlato je antiinvesticija. To je sigurno utočište za bogatstvo. I to je posebno mudro u vremenima kao što je sada… kada je smak sveta kakav smo oduvek poznavali.

Ipak, ako je zlato anti-investicija, šta je onda srebro?

Srebro je, na primer, industrijski metal sa mnogo različitih primena. Međutim, srebro je takođe antiinvesticija; to je utočište hibridnog bogatstva. A srebro će, kao zlato, i dalje izdržati nakon mega kolapsa.

Dakle, ovde leži naša jedina kritična, ali omražena prilika da preživimo mega kolaps 2022. godine.

Vidite, u ovom trenutku srebro preziru čak i vlasnici plemenitih metala. To znamo gledajući odnos zlato/srebro (tj. cena zlata podeljena sa cenom srebra). Prema ovom pokazatelju, srebro je trenutno izuzetno jeftino u poređenju sa zlatom.

Kada je odnos zlato/srebro veći od 80, srebro je relativno jeftino u odnosu na zlato. Prema GoldSilver-u, poslednja tri puta odnos zlato/srebro je bio veći od 80, srebro je poraslo za 40 procenata, 300 procenata i 400 procenata.

Od zatvaranja tržišta 30. decembra, odnos zlato/srebro je 78,78. To je prilično jako blizu 80. Treba li da kažemo više?

Svakako da će krah dolara kao najznačajnije svetske valute kojom se trguje na svim berzama imati konsekvence i na ostatak svetskog tržišta. Ove promene će naročito osetiti Evropa, koja je već neko vreme u ozbiljnoj energetskoj krizi. Tako da se i korisnicima drugih valuta preporučuje obezbeđivanje sa plemenitim metalom zlatom ili kupovinom nekretnina, jer može svanuti jutro u kome vaš papirni dolar ili evro više ne vrede ništa ili vrede znatno manje nego što ste vi očekivali.

Takođe, obezbeđenje osnovnih životnih namirnica nije na odmet, imajući u vidu da će doći do kolapsa u sistemu vrednosti, pa će i trgovina biti na ispitu, a mnogi bi zbog toga mogli da trpe posledice.

NOVOGODIŠNJA EMISIJA- Evo šta nas čeka u 2022 godini! SPECIJALNI GOSTI!

Nulta Tačka/ZeroHedgeSource link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments