среда, 29 јуна, 2022
spot_img
HomeSve vestiSLEDEĆI NIVO! JAPANCI PROIZVODE VAKCINU PROTIV COVID-a

SLEDEĆI NIVO! JAPANCI PROIZVODE VAKCINU PROTIV COVID-a


Vakcina Covid-19 koja potencijalno može da pruži doživotnu zaštitu pokazala se efikasnom na miševima i primatima i spremna je za klinička ispitivanja. Proizvodnja je planirana za 2024. godinu, rekao je japanski naučnik Mičinori Kohara za Japan Times.

Sa svim postojećim vakcinama protiv Covid-19 koje zahtevaju dopunske vakcine da bi ostale efikasne, istraživač emeritus na Tokijskom Metropoliten institutu za medicinske nauke odlučio je da napravi jednu zasnovanu na vakcini protiv malih boginja iz 18. veka, koja je zaslužna za eliminaciju smrtonosne bolesti.

„Radio sam na različitim tehnologijama vakcina kao što su adenovirus i RNK, ali vakcina koja koristi vektor virusa vakcinije je najmoćnija od svih sa nekoliko neželjenih efekata“, rekao je Kohara, dodajući da vakcina „može da izazove antitela i doživotni imunitet”.

Prema navodima istraživača, jedna doza rekombinantnog virusa vakcinije koji sadrži šiljasti protein virusa SARS-CoV-2 ostaje efikasna više od 20 meseci i „ne postoji nijedna druga vakcina koja može da postigne ove efekte“. Dve injekcije u razmaku od tri nedelje povećavaju neutralizujuća antitela deset puta, rekao je on.

Testiranje vakcine na miševima zaraženim ptičijim gripom i makakijima zaraženim koronavirusom pokazalo se efikasnim.

Klinička ispitivanja bi trebalo da počnu u prvoj polovini 2023. uz učešće 150 do 200 volontera. Ukoliko se ispitivanja, koja će sprovoditi japanska farmaceutska kompanija Nobelpharma Co., pokažu uspešnim, biće pokrenuta završna faza. Masovna proizvodnja planirana je najranije 2024. godine.

U međuvremenu, veliki broj novih vakcina se razvija širom sveta. Profesor sa Univerziteta Kembridž Džonatan Hini nedavno je najavio testiranje nove vakcine Covid-19 koja se primenjuje bez igle i za koju se nada da će moći da pruži širu zaštitu od mnogih varijanti Covid-a i drugih korona virusa.

Nova ruska vakcina protiv korona virusa, nazvana Convasel je kreirana od strane Sankt Peterburškog istraživačkog instituta za vakcine i serume, i trebalo bi da bude registrovana do kraja prvog kvartala 2022. godine, izjavila je šef ruske Federalne medicinsko-biološke agencije Veronika Skvorcova, u petak.

Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je optimizam da bi pandemija Covid-19 mogla biti pobeđena u svojoj novogodišnjoj poruci u petak. On je pozvao sve zemlje da rade zajedno na dostizanju cilja vakcinacije od 70 odsto svetske populacije do sredine 2022. godine.

NOVOGODIŠNJA EMISIJA – Evo šta nas čeka u 2022 godini! SPECIJALNI GOSTI!

Nulta Tačka/RTSource link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments