субота, 22 јануара, 2022
spot_img
HomeSve vestiTURSKA LIRA DOTAKLA DNO! NAJGORA GODINA

TURSKA LIRA DOTAKLA DNO! NAJGORA GODINA


Turska nacionalna valuta izgubila je skoro polovinu svoje vrednosti u odnosu na američki dolar 2021

Turska lira je završila 2021. gubitkom od 44% vrednosti u odnosu na američki dolar – 19% samo u poslednjoj nedelji prošle godine.

Ovo je bio najgori učinak lire otkako je predsednik Recep Tayyip Erdogan došao na vlast pre skoro 20 godina. Lira je oslabila sa 18,4 na 10,25 u odnosu na američki dolar u posednje dve sedmice, blago se oporavila i završila godinu na 13,19 u petak.

Prema podacima Refinitiva, turska lira je bila i najlošija u ovoj godini među valutama tržišta u razvoju. Njen pad je dobio brzinu posednjih meseci nakon Erdoganovog ‘novog ekonomskog programa’, koji se fokusirao na izvoz, kredite i niske kamatne stope, kažu analitičari.

U pokušaju da ublaži pad, Erdogan je u decembru predstavio plan za zaštitu konvertovanih lokalnih depozita od gubitaka u odnosu na čvrste valute, koji je doživeo oštar, ali kratak rast lire od 50% na podršku centralne banke.

Boreći se da zaštite svoju ušteđevinu, Turci pretvaraju svoje lire u čvrste valute. Zvanični podaci koje je citirao Reuters pokazuju da su lokalni fondovi čvrstih valuta samo prošle nedelje skočili na rekordnih 238,97 milijardi dolara. Erdogan je u petak pozvao građane da se drže lire za svoju štednju, tvrdeći da je volatilnost tržišta pod kontrolom.

“ Sve dok ne uzmemo svoj novac kao merilo, osuđeni smo na propast. Turska lira, naš novac, to je ono sa čim ćemo ići napred. Ne sa ovom stranom valutom ili onom stranom valutom ”, rekao je on, dodajući da će njegova vlada nastaviti da vodi politiku niskih kamata, koju vidi kao sredstvo za snižavanje cena, ali je jako kritikovana u svetu.

NultaTačka/RTSource link

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments