среда, 29 јуна, 2022
spot_img
HomeKOSOVO I METOHIJAKOSOVO"Albanci to neće prihvatiti..." - Vesti online

„Albanci to neće prihvatiti…“ – Vesti online


Tanjug

ZSO nije najvažnija tema između Srba i Albanaca i Srbije i Kosova, najbitnija je normalizacija odnosa, kao i novi dijalog sa novim načelima.

To je za Kosovo onlajn rekao prištinski analitičar Fadilj Ljepaja.

Ljepaja ističe da srpski političari pokušavaju da nametnu pitanje ZSO kao glavnu prepreku u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a da će do formiranja Zajednice srpskih opština doći kada bude dogovoren novi dijalog sa novim načelima.

“Svako je na Kosovu dosad shvatio jasno, da je bivše kosovsko rukovodstvo koje se nalazi u Hagu potpisalo sporazume pod velikim pritiskom od kojih je zavisila njihova lična sudbina, što se danas vidi. Vlada Aljbina Kurtija neće da prihvati puno toga što je pod pritiskom nametnuto, i neće da prihvati logiku da se razgovara o bilo kakvoj normalizaciji odnosa koja podrazumeva to što srpska politika traži danas, a to je da Kosovo bude deo Srbije. To je nemoguće, to na Kosovu niko ne može da prihvati, ni Kurti ni ova vlada”, kaže Ljepaja i dodaje da Kurti pokušava da razgovara o novom dijalogu.

– Kurti pokušava da razgovara o novim principima međusobnog uvažavanja, poštovanja, saradnje na evropskim principima i u evropskom duhu. Kada se taj dogovor postigne, onda će se Zajednica veoma lako rešiti – smatra Ljepaja.

Ljepaja smatra da u 2021. godini nije puno učinjeno u procesu dijaloga Priština i Beograda, kao i da je bilo stagnacija.

– Nije puno učinjeno, bilo je stagnacija, ali je ja ne vidim kao nešto loše. Dijalog koji ne vodi u Evropu, dijalog koji ne vodi u normalizaciju odnosa, je nepotreban. A, ako se samo insistira na tome, onda se insistira na predstavi za potrebu politike – rekao je Ljepaja.

On smatra da Kosovo u 2022. očekuje puno izazova, ali i da je i dalje najvažnija borba protiv kriminala, korupcije i uređivanje pravosudnog sistema, kao i razvoj ekonomije.

– Ukoliko Evropska unija ili bilo ko želi bržu normalizaciju odnosa na Balkanu, u prvom redu između Kosova i Srbije, treba da insistira na novom dijalogu. Ne da Evropa bude samo nemi posmatrač, već da kaže šta je najprihvatljivije i obavezno u dijalogu, a ostalo će se rešiti pregovorima – zaključio je Ljepaja.Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments