уторак, 28 јуна, 2022
spot_img
HomeKOSOVO I METOHIJAKOSOVOFrancuska o prioritetu Evrope a koji se tiče Srbije

Francuska o prioritetu Evrope a koji se tiče Srbije


EPA-EFE

Predsednik Francuske Emanuel Makron

Ambasadorka Francuke u Albaniji Elizabet Barsak smatra da je “pravo pitanje” u diskusiji o inicijativi Otvoreni Balkan priznanje nezavisnosti Kosova i poručuje da je dijalog Beograda i Prištine prioritet Evrope.

Barsak je rekla da je skeptična prema inicijativi Otvoreni Balkan, čiji deo nije Priština, prenosi Koha ditore.

– Verujem da je sve što je urađeno u potpisivanju sporazuma za napredovanje i povećanje bilateralne razmene veoma dobro, ali ako pogledate iz globalne perspektive celog regiona, pravo pitanje ostaje priznanje Kosova od strane Srbije i pitanje dijaloga Kosova i Srbije. Nećemo moći održivo da izgradimo istinski suverenu Evropu ako nemamo ovaj dijalog i ne napredujemo u ovoj oblasti – rekla je ambasadorka.

Ona je podsetila da je od 1. jula 2021. godine uspostavljen besplatni roming na Zapadnom Balkanu i istakla da je zbog toga pomislila na stvaranje zajednice za ugalj i čelik između Nemačke i Francuske, preteče Evropske unije.

– Počinje sa takvim stvarima, možda ne baš spektakularnim, da bi se prešlo na zaista suštinske stvari. Danas je slobodno komuniciranje, korišćenje telefona gde god da se nalazite u regionu, manje-više kao ugalj naše komunikacije. U regionu gde se može brzo putovati jer udaljenosti nisu velike, iz Skadra možete da odete na ručak u Podgoricu, a da nemate problema sa telefonom – rekla je Barsak.

Ambasadorka Francuske, zemlje koja je 1. januara preuzela predsedavanje Evropskom unijom na šest meseci, naglasila je da ne bi trebalo da bude podela u procesu evropskih integracija između Albanije i Severne Makedonije, iako je “Skoplje talac bugarskog veta”.Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments