среда, 29 јуна, 2022
spot_img
HomeSve vestiAPPLE-OVA TRŽIŠNA VREDNOST PREMAŠUJE 3

APPLE-OVA TRŽIŠNA VREDNOST PREMAŠUJE 3


Apple je postavio novu prekretnicu među kompanijama kojima se javno trguje, a njegova tržišna vrednost je u ponedeljak premašila 3 triliona dolara(10¹²).

Tehnološka kompanija je prva koja je ikada vredela toliko, a dostignuće dolazi nešto više od tri godine nakon što je dostigla cifru od 1 trilion dolara u avgustu 2018. (Dve godine kasnije je premašila 2 triliona dolara.)

Akcije Apple-a dostigle su 182,86 dolara u 13:48 ET, stavljajući kompaniju iznad granice od 3 triliona dolara i zvanično postavljajući prekretnicu. U 2021, akcije kompanije su porasle za oko 35%.

Rivalski Microsoft ne zaostaje mnogo za Apple-om, trenutno se može pohvaliti tržišnom kapitalizacijom od otprilike 2,6 triliona dolara. Amazon je malo dalje iza, sa skoro 1,75 triliona dolara. Između njih je vlasnik Google-a Alphabet, sa oko 2 triliona dolara.

Apple-ov porast dolazi jer je potražnja za iPhone-om 13 bila posebno velika, a njegove pretplatničke usluge su takođe dobro poslovale. Prihodi kompanije u poslednjem tromesečju porasli su za 29% u odnosu na prethodnu godinu, a prodaja iPhone-a porasla je za 47% u odnosu na pre godinu dana.

Apple nije dao smernice od početka pandemije, ali je izvršni direktor Tim Kuk rekao o zaradi u oktobru da će decembarski kvartal biti najveći u istoriji kompanije u smislu prihoda.

„Postizanje 3 triliona dolara je još jedan prelomni trenutak za Apple, jer kompanija nastavlja da dokazuje onima koji sumnjaju da greše sa renesansom rasta koja se odigrava u Kupertinu“, rekao je Danijel Ajvs iz Vedbuša u belešci investitorima sredinom decembra. „Osnovna priča o potražnji iPhone 13 za Kupertino, kako u zemlji, tako i u Kini, po našem mišljenju napreduje daleko ispred očekivanja berze”.

NOVOGODIŠNJA EMISIJA- Evo šta nas čeka u 2022 godini! SPECIJALNI GOSTI!

Nulta Tačka/FortuneSource link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments