среда, 29 јуна, 2022
spot_img
HomeSve vestiČUVAJTE SE! IZVEŠTAJ OTKRIVA KAKO KINA KORISTI

ČUVAJTE SE! IZVEŠTAJ OTKRIVA KAKO KINA KORISTI


Komunistička partija Kine koristi svoju ogromnu mrežu nadzora za prikupljanje podataka sa ciljeva na Zapadu (i mi spadamo u zapad naspram Kine).

Kineska vlada koristi svoju masivnu mrežu za nadzor kako bi otkrila podatke o zapadnim ciljevima na društvenim mrežama u svrhu opremanja “vladinih agencija, vojske i policije”.

Prema izveštaju Washington Posta “stotine kineskih tenderskih dokumenata, ugovora i dosijea kompanija”, kineska vlada prikuplja podatke sa zapadnih platformi društvenih medija kao što su Facebook i Twitter kako bi svojim lokalnim agencijama za sprovođenje zakona pružila informacije o stranim ciljevima.

The Post izveštava da Kina trenutno održava ogromnu nacionalnu mrežu vladinih službi za nadzor podataka pod nazivom “softver za analizu javnog mnjenja”, koji su razvijeni u protekloj deceniji i korišćeni u Kini za upozoravanje zvaničnika na politički osetljive informacije na internetu.

U svojoj trenutnoj upotrebi, softver cilja na kineske domaće korisnike interneta i medije, ali izveštaj Washington Post-a koji je dobio uvid u tenderske dokumentacije i ugovore za više od 300 projekata kineske vlade od početka 2020. uključuje narudžbe za softver dizajniran za rudarenje podataka o stranim ciljevima sa stranih društvenih medija. platforme kao što su Twitter i Facebook i druge stranice društvenih medija.

Dodatno, dokumenti pokazuju da vladine agencije, uključujući državne medije, odseke za propagandu, policiju, vojsku i sajber regulatore, nabavljaju nove i sofisticiranije sisteme prikupljanja podataka.

„Ono uključuje kineski državni medijski softver vredan 320.000 dolara koji koristi Twitter i Facebook kako bi kreirao bazu podataka stranih novinara i akademika; obaveštajni program pekinške policije vredan 216.000 dolara koji analizira razgovor Zapada o Hong Kongu i Tajvanu; i sajber centar u Xinjiangu, dom većine kineskog ujgurskog stanovništva.

Kineski analitičar koji je razgovarao za post rekao je da sistem omogućava kineskoj vladi da “bolje razume podzemnu mrežu antikineskog osoblja”.

KINEZI ZAKLJUČALI JOŠ JEDAN MILIONSKI GRAD I TO ZBOG 3 SLUČAJA COVID-a 19

Jedan projekat u koji su bili uključeni uključivao je “izradu izveštaja o podacima o tome kako se negativan sadržaj koji se odnosi na više rukovodstvo Pekinga širi na Twitteru, uključujući profile pojedinačnih akademika, političara i novinara.”

Masovni nadzor je deo napora Kine da poboljša svoje propagandne napore putem velikih podataka i veštačke inteligencije i dizajniran je kao deo mreže sistema upozorenja dizajniranih da upozori posmatrače na trendove koji potkopavaju nacionalne interese Kine.

Sofisticirana mreža postavlja pitanja zašto SAD i druge zapadne vlade ne čine isto kako bi obuzdale strano uplitanje i uticaj u društvu.

Pod bivšim predsednikom Donaldom Trumpom, američka vlada je pokušala da zabrani platformu  TikTok sa sedištem u Kini zbog potencijalnog rizika za nacionalnu sigurnost.

Osim rudarenja podataka koje obavlja na korisnicima koji imaju instaliranu aplikaciju na svojim Android telefonima, TikTok je u velikoj meri odgovoran za širenje wake kulture. Nadalje, kako je Nulta Tačka izveštavala u oktobru , niz alarmantnih TikTok trendova doveo je do toga da tinejdžeri i mladi odrasli izvode smrtonosne vratolomije kako bi postigli popularnost na društvenim mrežama.

U februaru, naša redakcije je pisala da kineska policija koristi softver koji je razvila američka tehnološka firma Oracle kako bi nadzirala i sprovodila sistem manjinskih izveštaja za nadzor kineske populacije.

NultaTačka/WashingtonPostSource link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments