среда, 29 јуна, 2022
spot_img
HomeSve vestiMagazinMAGIČNA ŠRI LANKA: Zanimljivosti koje sigurno ne znate o jednoj od NAJUZBUDLJIVIJIH...

MAGIČNA ŠRI LANKA: Zanimljivosti koje sigurno ne znate o jednoj od NAJUZBUDLJIVIJIH DRŽAVA na svetu


Pixabay.com

Možda ste pili cejlonski čaj, ili su vam možda preporučili cimet iz Cejlona u prodavnici, ali da li ste sigurni da znate sve o ovoj uzbudljivoj državi?

Hajde da proverimo!

 1. Ova zemlja je do 1972. godine nosila ime Cejlon kada je zvanično promenjeno u Šri Lanka. Zemlja je stekla nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva 1948. godine, ali ostaci britanske kulture najbolje su očuvani u najvećem gradu Kolombu. Glavni grad je spojen sa Kolombom, zove se Kotte, i znači tvrđava. Zbog njihove blizine, svi danas Kolombo smatraju glavnim gradom, iako je Kotte administrativni centar države.
 2. Šri Lanka se prostire na 65.610 kvadratnih kilometara (što je za preko 20.000 manje od Srbije), a ima 22 miliona stanovnika, prema srpskih manje od 7 miliona.
 3. Državna zastava Šri Lanke je jedna od najstarijih na svetu. Na njoj se nalazi Lav koji drži mač (simbol njihove etničke pripadnosti) i 4 lista fikusa koji simbolizuju Budizam i 4 osobine: ljubaznost, prijatnost, sreća i mirnoća.
 4. Sirimavo Bandaranaike je prva žena premijerka na svetu, postavljena davne 1960. godine. Prva svetska predsednica vlade je sa Šri Lanke!
 5. Šri Lanku nazivaju:
 • Biserom Indijskog okeana
 • Suzom Indije
 • Zemljom kao što je nijedna druga
 • Zemljom nasmejanih ljudi
 1. Na Šri Lanki se vozi levom stranom i vozi se neobično. Zato se ne preporučuje iznajmljivanje automobila u ovoj zemlji. Oni imaju nekoliko traka, uglavnom voze po sredini, a zaobilaze se ka krajnjim delovima puta. Njihovo omiljeno prevozno sredstvo po gradu je tuk-tuk. To je malo vozilo na 3 točka u koje pored vozala mogu da se smeste još 2-3 osobe.

  Pixabay.com

 2. Šri Lanka je jedan od najvećih izvoznika čaja na svetu. To će vam biti jasno na već nekoliko kilometara od međunarodnog aerodroma. Plantaže čaja prostiru se u nedogled.
 3. Začin cimet potiče sa Šri Lanke, a otkrili su ga još stari Egipćani.
 4. Šri Lanka ima čak 11 univerziteta, a sa 92% pismenih ljudi, spadaju u najpismenije stanovnike Azije.
 5. Struju na ostrvu dobijaju iz mnogobrojnih vodopada kojima ova zemlja obiluje.
 6. Šta mislite koji je nacionalni sport na Šri Lanki? Iako je kriket sport kojim se na ostrvu najviše bave, nacionalni sport na ostrvu je – odbojka. Ona je „doneta“ na ostrvo 1916. godine i od tada se dosta ulaže u nju. U proteklih 10-ak godina Šri Lanka je bila domaćin raznih azijskih i svetskih prvenstava, ali njihova nacionalna reprezentacija još uvek nije ostvarila značajnije rezultate.
 7. Nacionalno piće na ostrvu je arak. To je vrsta rakije sa ukusom kokosa. Podseća na grčki uzo jer nema boju. Neki kažu da ima pozitivnu funkciju u podizanju imuniteta. Mi možemo još neke da nabrojimo.
 8. Na Šri Lanki snimani su neki od najpoznatijih filmova svetske kinematografije. Pejzaži Šri Lanke su pogodni za široke planove, naročito je džungla jako živopisna i nalazi se na manje od 100 kilometara od visoko urbanih gradova poput Kolomba i Kendija. Navešćemo 3 filma:
 • Most na reci Kvaj – iako je radnja filma vezana za Tajland i pravi most se tamo nalazi kao popularno turističko mesto, zapravo je sve vreme snimano na Šri Lanki. Izgrađen je improvizovan most preko reke Kelani; prizor u kojem on eksplodira jedan je od najpoznatijih u istoriji kinematografije.
 • Indijana Džons i ukleti hram – ovaj film je prvobitno trebalo da se snima u Indiji, ali su se tamo našli uvređeni sadržajem filma, pa se cela ekipa preselila na Šri Lanku. Sećate se sigurno onog čuvenog visećeg mosta i svetilišta u džungli? Obe scene su snimljene u visoravni Kendi. Visećeg mosta više nema, ali litica je i dalje tu, tako da ljubitelji filma mogu da usnime pejzaže iz kultnih scena.
 • Staza slonova – ovaj filmski klasik iz 1954. godine sa Elizabet Tejlor u glavnoj ulozi je sniman na Cejlonu. Priča se vrti oko uzgajanja čaja na ostrvu i plantažama koje uništavaju slonovi. Turisti mogu da posete kuću u kojoj se snimalo i u kojoj je boravila Vivijen Li, pre nego što je napustila snimanje.

  Pixabay.com

 1. Sigurno se pitate kakvi su zakonski propisi u zemlji. Pa evo ovakvi: upotreba i posedovanje droge se kažnjava smrtnom kaznom. To piše na aerodromu i prve su reči koje stranac pročita kada sleti u zemlju. Nemojte se čuditi ako vas carinici pitaju da li ste sami pakovali kofere i da li ste upoznati sa sadržajem koji se u njima nalazi. U vreme religijskih praznika stanovništvo ne konzumira alkohol, pa ga nećete moći naći ni u luksuznim rizortima, koliko god da platite.
 2. Šri Lanka je zemlja koja je najviše stradala za vreme cunamija 2014. godine. Tada je u tom naletu živote izgubilo više od 30.000 ljudi. Zato meštani osećaju veliko poštovanje prema okeanu.
 3. Ne vole da ih upoređuju sa Indijom.
 4. Religija je veoma bitna i morate je poštovati. Statue u hramovima nemojte da dodirujete, ne okrećite leđa Budi, izuvanje ispred hramova je obavezno, a za fotografisanje treba da dobijete dozvolu.
 5. Jedna od znamenitosti Šri Lanke su i slonovi, upravo je vrsta koja živi na ostrvu najveća od svih u Aziji. Procena je da ih ima gotovo 6000 širom ostrva, a možete ih videeti u nacionalnim parkovima Kaudulla (na 200-ak km od Kolomba),  Udalavale, Nacionalni park Yala, Viplatu I Minerija. Posebno je zanimljivo sirotište slonova Pinavala koje je nastalo kao prihvatilište za slonove koji su ostali bez roditelja i za one koji su odbačeni od krda. Sada je to jedan rezervat za slonove u kojima se oni slobodno kreću i druže se sa turistima.
 6. Staro ime Šri Lanke je Serendib, odakle je potekla engleska reč serendipity, što znači srećna okolnost, slučajno srećno otkrivanje.
 7. Na ostrvu se jede isključivo desnom rukom. Levu ruku smatraju nečistom i ne koriste je prilikom jela.

Ovo je samo deo zanimljivosti koje možete naći na ovom ostrvu. Ljubiteljima avantura i lovcima na nove, egzotične predele Šri Lanka će pružiti još mnogo toga – zlatne, narandžaste plaže, zanimljive trenutke u divljini sa slonovima i leopardima, brda prekrivena čajevima i, u pravoj meri – obilje kulture i istorije. Na sve ovo dodajte toplu dobrodošlicu ljubaznih domaćina i nadaleko čuvenu gastronomiju i shvatićete zašto je Šri Lanka savršena destinacija za odmor i istraživanje. Posetite je što pre!

Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments