среда, 29 јуна, 2022
spot_img
HomeSvetPobuna u Pentagonu - Vesti online

Pobuna u Pentagonu – Vesti online


pixabay.com

Foto: Ilustracija

Američki savezni sudija je izdao preliminarnu zabranu i time blokirao Ministarstvo odbrane da preduzme mere protiv grupe od 35 pripadnika mornarice.

Oni su odbili da prime vakcinu protiv koronavirusa.

Time je takođe doveden u pitanje zahtev Pentagona da sve američke trupe moraju da budu vakcinisane.

Američki okružni sudija Rid O’Konor utvrdio je da pandemija „ne daje vladi dozvolu da ukine“ slobode koje svaki Amerikanac ima, te da pripadnici vojske imaju pravo da izbegnu vakcinaciju na verskoj osnovi, piše Vašington post.

„Ovaj sud ne umanjuje uticaj Covid19 na vojsku. Ukupno, naše oružane snage su izgubile preko 80 života zbog kovida tokom pandemije“, napisao je O’Konor u ponedeljak u presudi od 26 stranica.

Sudija je naveo da gubitak verskih sloboda nadmašuje svaku moguću štetu po mornaricu i da čak ni najgore okolnosti ne mogu opravdati gubitak ustavnih prava.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je u ponedeljak da su zvaničnici Ministarstva odbrane upoznati sa zabranom i da su je pregledali.

Vojnici, grupa koja uključuje “mornaričke foke” i druge pripadnike komande za specijalne namene ratne mornarice, podnela je u novembru tužbu protiv predsednika Džozefa Bajdena, ministra odbrane Lojda Ostina, sekretara mornarice Karlosa Del Tora i Ministarstva odbrane kako bi osporila obaveznu vakcinaciju za pripadnike mornarice, navodi američki list.

Vojnici su se pozvali na religijska ubeđenja, a tužbu je podneo First Liberti Institute, neprofitna organizacija specijalizovana za odbranu verskih sloboda.

Majkl Beri, advokat instituta, rekao je za Vašington post da ta presuda “šalje jasnu poruku” Bajdenovoj administraciji, Pentagonu i mornarici da se pripadnici vojske ne odriču svojih verskih sloboda kada služe svojoj zemlji.

Sudska zabrana dolazi nakon što su skoro svi od više od milion aktivnih pripadnika američke vojske primili najmanje jednu dozu vakcine protiv koronavirusa i nakon što je Ministarstvo odbrane počelo da otpušta one koji to nisu učinili, navodi Vašington post.Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments