понедељак, 23 маја, 2022
spot_img
HomeSvetŠpanija: Rastu slučajevi omikrona, ali deca u školama u ponedeljak

Španija: Rastu slučajevi omikrona, ali deca u školama u ponedeljak


Tanjug/AP

Ðaci se u škole u Španiji vraćaju 10. januara, a to važi i za studente na univerzitetima, potvrdilo je danas ministarstvo zdravlja i okončalo špekulacije da bi rekordne infekcije omikronom mogle da prouzrokuju da se nastava odvija onlajn.

Broj slučajeva u Španiji dostigao je nove rekorde otkako je pre dva meseca potvrđen visoko zarazni omikron soj koronavirusa, što je izazvalo zabrinutost da deca neće moći da se vrate u školske klupe posle božićnih praznika, prenosi Rojters.

Zvaničnici iz 17 španskih regiona, koji su odgovorni za zdravstvenu politiku u njima, glasali su danas za povratak u učionice, a fizičko prisustvo svih španskih učenika u školama od 10. januara potvrdila je novinarima i ministarka zdravlja Karolina Darijas posle regionalnog sastanka.

Maske će biti obavezne u svakom trenutku i škole moraju da garantuju adekvatnu ventilaciju, dok će regionalne administracije raditi na pokrivanju svih izostanaka nastavnika zbog infekcije, rekla je ona.

Stopa infektivnosti širom zemlje, merena u poslednjih 14 dana, dostigla je u ponedeljak novi rekord od 2.296 slučajeva na 100.000 ljudi, što je uvećanje više od 10 puta u odnosu na početak decembra.

Pritisak na bolnice je u porastu, ali je i dalje daleko od onog pre godinu dana.

Popunjenost odeljenja za intenzivnu negu je u ponedeljak dostigla 21,2 odsto, u odnosu na 8 odsto pre mesec dana, ali to je značajno manje od maksimuma od 43 odsto zabeleženog prošlog januara, navodi Rojters.Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments