среда, 29 јуна, 2022
spot_img
HomeSve vestiVESTIUkoliko ste preležali koronu narednih šest meseci zaboravite na ovo povrće!

Ukoliko ste preležali koronu narednih šest meseci zaboravite na ovo povrće!


Pexels

Ilustracija

Jedna od najopasnijih komplikacija infekcije korona virusom jeste stvaranje krvnih ugrušaka koje, kako su naši stručnjaci više puta potvrdili, može biti potpuno neočekivano i javiti se kod osoba koje nemaju problema sa kardiovaskularnim sistemom.

Pojedine namirnice pogoduju stvaranju ugrušaka

Čak i kada preležite kovid, opasnost nije prošla. I nakon otpuštanja iz bolnice ili kada se već generalno dobro osećate, postoji mogućnost da se trombovi jave. Upravo zato lekari preporučuju da se tokom bolesti, ali i jedan period po izlečenju, piju antikoagulansi, odnosno lekovi za razređivanje krvi.

Međutim, jednako je važno i narednih šest meseci povesti računa o ishrani, napominju stručnjaci, a posebno izbegavati namirnice koje “pogoduju” stvaranju ugrušaka. Prema rečima nutricionistkinje Irine Zenkove osobe koje su imale korona virus trebalo bi da na neko vreme odustanu od hrane bogate vitaminom K.

“To je, pre svega, zeleniš, koji smo navikli da dodajemo u supe, salate i druga jela. Ovo posebno važi za peršun i mirođiju. Sadrže dosta vitamina K, koji može donekle da potisne efekat antikoagulansa na bazi aktivne supstance varfarina”, objasnila je Zenkova.

Ostalo zeleno povrće, poput prokelja, brokolija i spanaća, takođe spada u kategoriju “privremeno opasnog”. Pri tome, važno je da znate da ovo povrće nije opasno samo po sebi, niti količina vitamina K koju sadrži, već se samo radi o “nepovoljnim” kombinacijama sa lekovima u baš ovom specifilnom periodu, napominju stručnjaci.Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments