четвртак, 11 августа, 2022
spot_img
HomeSve vestiAMERIČKI TELEKOM GIGANTI ODBIJAJU POZIVE

AMERIČKI TELEKOM GIGANTI ODBIJAJU POZIVE


Uvođenje 5G mreže u SAD će se nastaviti kako je planirano uprkos zabrinutosti da bi moglo ometati elektroniku aviona.

AT&T i Verizon Communications odbili su pozive američkih vazduhoplovnih vlasti da odgode uvođenje 5G mreža zbog zabrinutosti da bi mogle ometati elektroniku aviona.

5G mreže će biti puštene u rad u Americi 5. januara, kako je prvobitno planirano, objavili su u zajedničkom pismu u nedelju direktori dve velike telekom kompanije. Oni su odbacili zahteve koje su ranije uputili američki ministar saobraćaja Pete Buttigieg i šef Federalne uprave za avijaciju (FAA) Steve Dickson da se zaustavi uvođenje, navodeći da bi to bilo „neodgovorno odustajanje od operativne kontrole potrebne za postavljanje svetskih i globalno konkurentnih komunikacijskih mreža. ”

AT&T i Verizon Communications dogovorili su se da ne postavljaju 5G mreže u neposrednoj blizini aerodroma šest meseci. Međutim, FAA i avioindustrija insistiraju da su zone isključenja koje su predložile telekomunikacione kompanije manje od prvobitno traženih.

ČUVAJTE SE! IZVEŠTAJ OTKRIVA KAKO KINA KORISTI MREŽU MASOVNOG NADZORA KAKO BI PRIKUPILA PODATKE SA FEJSBUKA I TVITERA

Izražena je zabrinutost da bi 5G mogao stati na put elektronici u avionima kao što su radio visinomjeri, potencijalno ometajući hiljade letova dnevno, kako tvrdi trgovinsko udruženje Airlines for America.

Predsednica Udruženja stjuardesa-CWA (AFA) oglasila se u nedjelju na Twitter-u, naglasivši da je “sigurnost” jedan i jedini razlog zašto su ona i drugi u industriji pozvali na odlaganje uvođenja 5G.

AT&T i Verizon Communications su parirali tim zabrinutostima ukazujući na Francusku gde su ove jeseni pokrenute 5G mreže, sa sigurnosnim zonama oko aerodroma identičnim onima koje su predložile telekom kompanije u SAD-u. U zajedničkom pismu generalnih direktora navodi se da su „zakoni fizike isti u Sjedinjenim Državama i Francuskoj“, te stoga „Ako je američkim avio-kompanijama dozvoljeno da lete svaki dan u Francuskoj, onda bi im isti operativni uslovi trebali omogućiti dakle u Sjedinjenim Državama.”

Komentarišući pismo, FAA je rekla da razmatra poruku “bežičnih kompanija o tome kako ublažiti smetnje od 5G C-band prenosa”, dodajući da će “američki standardi za sigurnost u avijaciji voditi naše sledeće akcije”.

U međuvremenu, trgovinsko udruženje Airlines for America zapretilo je da će tužiti američku Federalnu komisiju za komunikacije ako vlasti ne poslušaju pozive grupe da odgodi implementaciju 5G oko brojnih američkih aerodroma.

Nulta Tačka/RTSource link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments