понедељак, 15 августа, 2022
spot_img
HomeSve vestiDEMONSTRANTI ZAUZELI NEKOLIKO DRŽAVNIH ZGRADA U

DEMONSTRANTI ZAUZELI NEKOLIKO DRŽAVNIH ZGRADA U


Poskupljenja energenata izazvalo je široke građanske nemire širom ove centralnoazijske zemlje.

Protesti protiv poskupljenja energenata u Kazahstanu eskalirali su u sredu, uz besne demonstrante koji su upali u kancelariju gradonačelnika u Almatiju. U drugom velikom gradu, Aktobeu, demonstranti su zauzeli upravnu zgradu.

Sukobi su nastavljeni u centru Almatija rano u toku dana, a ispred zgrade gradonačelnika okupilo se oko 3.000 ljudi koji su na kraju zauzeli i tu zgradu.

Demonstranti, mnogi od njih naoružani palicama i drugim predmetima, počeli su da jurišaju u zgradu. Policija je odgovorila šok bombama i drugim metodama kontrole mase. Međutim, to nije bilo dovoljno da zadrži demonstrante, koji su na kraju ušli.

Kako prenose ruski mediji došlo je i do eksplozije u zgradi administracije u Aktobeu.

Nekoliko policajaca je navodno pretučeno u sukobima, demonstranti su im oduzeli šlemove i štitove.

Nereda je bilo i na drugim mestima u gradu, uz izveštaje o požarima u kancelariji tužioca i u lokalnom ogranku vladajuće stranke Nur Otan.

U međuvremenu, zdravstvene vlasti okrivile su demonstrante za ometanje rada ambulantnih kola i napad na bolnicu. Tvrdili su da je najmanje pet članova ekipe hitne pomoći –  vozač i lekari – ranjeno.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kojem povređenog policajca evakuišu sa lica mesta njegove kolege. Prema rečima autora snimka, policajac je upucan iz vatrenog oružja koje je koristio jedan od demonstranata

Raniji nepotvrđeni izveštaji tvrdili su da su policajci odbili da uhapse demonstrante i rekli da su solidarni sa ljudima.

NultaTačka/RTSource link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments