четвртак, 11 августа, 2022
spot_img
HomeSve vestiOMICRON SIGNALIZIRA DA SE PANDEMIJA GASI- Nulta Tačka

OMICRON SIGNALIZIRA DA SE PANDEMIJA GASI- Nulta Tačka


Možda će biti svetla na kraju tunela za pandemiju.

Tajra Grov Krause, glavni epidemiolog u Danskom državnom institutu za serum, rekla je u ponedeljak da bi varijanta Omikrona mogla da znači kraj pandemije.

Kao što su drugi naučnici primetili, rizik od hospitalizacije iz Omikrona je otprilike upola manji od Delta varijante; Prema Krauseu, danske vlasti se nadaju da će to značiti kraj pandemije za nekoliko meseci.

Krause je u ponedeljak za Dejli mejl rekla: „Mislim da ćemo to imati u naredna dva meseca, a onda se nadam da će infekcija početi da jenjava i da ćemo se vratiti normalnim životima.

I ona je citirana u The Guardian-u koja kaže: „To je možda ono što će nas izvući iz pandemije, tako da ovo postane poslednji talas korone.

Krause je, međutim, naglasio da je prerano za slavlje. Iako Omicron može pomoći opštem imunitetu i trebalo bi da opadne do februara, još uvek je težak mesec januar koji treba da prođe.

Ona kaže da je ključno da ljudi nastave sa zdravstvenim merama kao što su distanciranje, maskiranje, higijena ruku i izbegavanje gužve, i da ostanu kod kuće kad god je to moguće.

Svako ko ima simptome, koji mogu imitirati prehladu ili alergiju, poziva se da ostanu kod kuće. Uprkos relativno blažim simptomima Omikrona, on je i dalje smrtonosan za mnoge, a u velikom broju mogao bi da preplavi naš zdravstveni sistem.

Ovog puta porast broja pacijenata je samo deo problema, iscrpljeni zdravstveni radnici, od kojih su mnogi i sami zaraženi omikronom, su u sve manjoj količini.

Ipak, naučnici su oprezni optimisti da Omicron signalizira prelazak sa pandemije na endemiju.

Endemska faza bolesti znači da će i dalje biti deo sezonskih bolesti, kao što su grip ili obična prehlada, i takođe mnogo manje pretnja za opštu populaciju. Međutim, to će i dalje predstavljati pretnju za ugrožene, baš kao što i druge relativno benigne bolesti (opet, poput gripa) nastavljaju da budu.

Kako kaže za Vox Angela Rasmusen, virolog sa Univerziteta Saskačevan u Kanadi, prerano je reći da li će Omikron odložiti endemičnost ili je ubrzati, a preopterećen zdravstveni sistem visi o koncu.

A Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je mesecima upozoravala da pandemiji neće doći kraj ako vakcine ne budu dostupne svima.

Ključ za prelazak sa pandemije na endem je globalna vakcinacija.

„Ako stavimo tačku na nejednakost, stavićemo tačku na pandemiju i globalnu noćnu moru kroz koju smo svi prošli“, rekao je Adhanom Ghebreiesus Tedro generalni direktor iz SZO.

Nulta Tačka/TorontoSunSource link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments