понедељак, 15 августа, 2022
spot_img
HomeSve vestiTALIBANI NAREDILI! SECITE GLAVE SVIM LUTKAMA U BUTICIMA!

TALIBANI NAREDILI! SECITE GLAVE SVIM LUTKAMA U BUTICIMA!


Nova vlast Afganistana očigledno smatraju lutke ‘idolima’ koji su uvredljivi za islam.

Talibani su naredili prodavnicama garderobe u avganistanskoj provinciji Herat da obezglave sve lutke manekene mogu da predstavljaju “idole”, prema izveštajima medija.

Prema pisanju lista The Times, odluku je prošle nedelje donela lokalna kancelarija Ministarstva za propagiranje vrlina i prevenciju poroka, koje je zaduženo za sprovođenje talibanskog čitanja šerijatskog zakona u zapadnoj pokrajini.

Zvaničnici su prvobitno želeli da vlasnici prodavnica u potpunosti uklone lutke, opisujući ih kao „ kipove “ koje se „ obožavaju “. Međutim, vlasnici radnji su se usprotivili toj ideji, tvrdeći da bi to negativno utecalo na njihov ionako posrnuli posao.

Talibani su popustili i umesto toga se zadovoljili samo odrubljivanjem glava manekenkama, s teškim kaznama koje čekaju one koji krše novo pravilo.

U razgovoru za italijanske novine la Repubblica, jedan vlasnik prodavnice požalio se da bi talibanska naredba značila finansijske gubitke za preduzeća, jer je svaki maneken koštao između 70 i 100 dolara.

Sudeći po neproverenom videu koji kruži društvenim mrežama, a na kojem se vidi kako muškarac odrubljuje glavu lutki testerom za nož, neki vlasnici radnji već su se odlučili da ispoštuju tu odluku.

Taliban Fighters Seen Beheading Shop Mannequins in Afghanistan | Al Bawaba

Talibani su postali poznati po tome što su ženama oduzeli veći deo njihovih sloboda kada su prvi put došli na vlast sredinom 1990-ih. Kada je grupa preuzela zemlju prošlog avgusta, obećala je da će poštovati prava žena u okviru šerijatskog zakona.

Međutim, kako su meseci prolazili, novi vladari su uvodili sve veća ograničenja avganistanskim ženama, efektivno im zabranjujući srednje obrazovanje i rad. Jedna od najnovijih uredbi ove vrste krajem decembra zabranila je ženama da putuju dalje od 72 km (45 milja) od svoje kuće bez muškog pratioca.

UNICEF je takođe izvestio o slučajevima kada su roditelji prodavali novorođene devojčice za buduće brakove dok je zemlja upala u duboku ekonomsku krizu u odsustvu zapadnog finansiranja koje je podržavalo prethodnu vladu.

Ultrareligijska vladavina Talibana utiče i na živote muškaraca. Prošlog septembra, grupa je zabranila frizerima u provinciji Helmand da briju bradu. Vozačima je takođe zabranjeno da puštaju muziku u svojim vozilima, a oni sada moraju da se zaustavljaju radi molitve na “ odgovarajućem mestu”. ”

NultaTačkaSource link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments