субота, 20 августа, 2022
spot_img
HomeRegionBiHGujon: Izuzetna hrabrost Srba koji žive u Federaciji BiH

Gujon: Izuzetna hrabrost Srba koji žive u Federaciji BiH


Tanjug

Arno Gujon

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom Arno Gujon izjavio je da je kod Srba u Federaciji BiH prepoznao istu snagu i radost života kao i kod Srba na Kosmetu i da je izuzetna hrabrost ljudi koji su smogli snage da sve obnove i da danas žive tamo.

Gujon je rekao da se Srbija, kao jedna od država garanata Dejtonskog sporazuma, zalaže da sve promene unutrašnje organizacije BiH budu donete na način prdviđen tim sporazumom, a to znači konsenzusom dva entiteta, odnosno tri konstitutivna naroda.

– Sve što bi se nametnulo spolja ne bi donelo ništa dobro ni dugotrajno – rekao je Gujon.

Odgovarajući na pitanje kako vidi rešenje za Kosovo i Metohiju, Gujon je rekao da Kosovo nije samo teritorija već je Kosovo zavet.

– Dok čuvamo taj zavet u srcu, bez obzira na to da li živi milion ili 20 miliona Albanaca na Kosovu i Metohiji, bez obzira na to koliko je politički Zapad jak, ono je naše – istakao je.

Prema njegovim rečima, taj zavet Srbi čuvaju 700 godina.

– Srbi nisu imali državu skoro pet vekova dok su bili pod Turcima. Kako su se izdigli iz pepela – zahvaljujući kosovskom zavetu – naglasio je Gujon.

On je dodao da su se Jevreji 2.000 godina pozdravljali pozdravom “Dogodine u Jerusalimu”, a da će dok god se Srbi pozdravljaju sa “Dogodine u Prizrenu”, biti i Srba na Kosmetu i države Srbije.Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments