субота, 20 августа, 2022
spot_img
HomeSve vestiITALIJA JEDNOGLASNO DONELA ODLUKA: SVI STARIJI

ITALIJA JEDNOGLASNO DONELA ODLUKA: SVI STARIJI


Veće ministara Italije, jednoglasno je usvojilo dekret zakona s novim pritiskom za obuzdavanje još jednog talasa covid-a. Unutar njega suštinski se nalazi obaveza vakcinacije ali samo za starije od 50 godina i samo do 15. juna: novo pravilo predviđa, počevši od 15. februara, Super Green propusnice na radnom mestu za starije od 50 godina i to odmah da se podvrgnu primanju vakcine protiv covid-a za one koji su prešli prag od 50 godina i bez posla.

U Italiji za one koji tvrdoglavo odbijaju da dobiju da prime vakciu protiv covid-a, predviđena je administrativna kazna od 100 eura. Ipak, ostaje sankcija predviđena za starije od 50 godina koji će se pojaviti na poslu bez Super Green propusnice i koja će se kretati od 600 do 1500 eura.

To je najnovija odluka u odredbi Italijanske vlade koju je izvršio premijer Mario Dragi, proširivši obavezu na starije od 40 godina i onih protiv (predvođenih ministrima). Lige prisutnih na cdm-u, Massimo Garavaglia i Erika Stefani koji su hteli da zadrže samo za starije od 60 godina, da bude jasno, što uključuje i dokaz o negativnom test za pristup takozvanim “ličnim uslugama”: prodavnicama, bankama, tržnim centrima, kozmetički centri, frizerski saloni. Do sada je pristup bio bez posebnih mera, ali se čitavo popodne pretpostavljala mogućnost da se dozvoli samo oporavljenim i vakcinisanim osobama. “Ako je tako, nećemo glasati za to”, zapretili su ministri Severne lige. I pritisak je bio oslabljen.

VAKCINA RADI?! IZNENADA PREMINULA MLADA GLUMICA DIZNIJEVE SERIJE

“Ove odluke su donešene kako bi se smanjile hospitalizacije”, rekao je na kraju sastanka ministar zdravlja Italije Roberto Speranza, koji je takođe naglasio da “dve trećine pacijenata nisu primili vakcinu”.

Na Italijanskim Univerzitetima,  Veće ministara je donelo odluku da se obaveza vakcinacije, u ovom slučaju bez starosnih ograničenja, proširi na sve kadrove koji rade na fakultetima i ustanovama visokog umetničkog, muzičkog i plesnog obrazovanja. Za studente, međutim, i dalje važi prethodna obaveza Green pass. Ministarka Maria Cristina Messa to objašnjava, naglašavajući da “preporuka i dalje da predavanja budu uživo”, ali da se mogu koristiti alati za podučavanje na daljinu koje postavljaju sami univerziteti, konzervatorijumi, akademije.

Nulta Tačka/RepubblicaSource link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments