недеља, 14 августа, 2022
spot_img
HomeНекатегоризованоJOŠ JEDAN NOVI SOJ KORONE! Registrovan je u Francuskoj i to sa...

JOŠ JEDAN NOVI SOJ KORONE! Registrovan je u Francuskoj i to sa 46 MUTACIJA


Pixabay.com

Novi soj korone B.1.640.2 dokazan početkom decembra kod jedne osobe koja je došla iz Kameruna i kako je javljeno iz bolnice u Marselju tim sojem na području juga Francuske zaraženo dvanaest osoba.

O ovom soju se gotovo ništa ne zna, osim da ima 46 mutacija – to je više od omikrona kod koga postoje 37 promena genetskog materijala izvornog virusa.

Takođe se može utvrditi da je to “kruna” već poznatih mutacija N501Y kakva je utvrđena u soju Alfa i mutacije E484K. Za te promene je poznato da se tako virus snažnije povezuje s ljudskim ćelijama, što znači i da se lakše i brže širi.

Ali zbog malog broja slučajeva, ne zna se baš ništa o najvažnijem: koliko je taj novi soj zarazan i koliko je opasan. Ne zna se ni da li je nastao u Kamerunu, ali stručnjaci smatraju kako je to lako moguće već i zbog činjenice da je tamo procepljeno samo negde oko 2,4 odsto populacije. To jednostavno znači da virus ima “široko polje” gde se može širiti, a tako i mutirati.

Omikron se teže “probija” do pluća

Nova saznanja su se stekla i analizom soja omikrona: da, već postoje i smrtni slučajevi od ovog soja, ali stručnjaci širom sveta su utvrdili kako taj soj virusa pre svega ostane u gornjim delovima disajnih puteva: nosu, grlu i dušniku.

Na univerzitetu Hong Konga su utvrdili kako se omikron doduše širi do 70 puta brže od Delte kad je reč o bronhijama, ali i do deset puta slabije u samim plućima. To znači i da je ređe potrebna intenzivna bolnička nega, ali s obzirom na veliki broj novozaraženih, to je ipak opterećenje za zdravstveni sistem.

Virolozi su još od početka ove pandemije upozoravali kako je moguće da bude na hiljade sojeva virusa i iako je uobičajeno da su novi sojevi manje opasni od izvornog, nigde ne piše da to baš mora biti tako.

A onda je tu i mogućnost “ukrštavanja” s drugim virusima: u Izraelu se jedna 31-godišnja trudnica koja nije bila cepljena zarazila i virusom korone i virusom “običnog” gripa, javlja Tajms of Izrael. Zaražena trudnica na sreću nije teže obolela, ali lekari su veoma oprezni s prognozama, šta bi taj mešanac mogao da znači za naše zdravlje.

No barem kad je reč o sojevima korone, stručnjaci tvrde kako su cepljeni i ozdravljeni spremniji i za nove mutacije: učinak cepiva je nešto niži, ali stvoreni zaštitni mehanizmi u našem telu deluju u 70 do 80 odsto slučajeva.

Naročito kad je reč o takozvanim T-ćelijama – naučna zajednica tvrdi da one “prepoznaju” i omikron gotovo podjednako dobro kao i izvorni soj iz Vuhana.

Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments