петак, 19 августа, 2022
spot_img
HomeSve vestiNEMAJU LJUDSTVO! ZDRAVSTVENI CENTAR U AMERICI OTVARA

NEMAJU LJUDSTVO! ZDRAVSTVENI CENTAR U AMERICI OTVARA


PROVIDENS – U petak je objavljen dopis zaposlenima u državnoj bolnici Eleanor Slater u kojem im se kaže da mogu da rade čak i ako su pozitivni na COVID, ako dođe do kadrovske krize.

Pod tim okolnostima, dopis je savetovao zaposlene da „oni koji su izloženi ili imaju pozitivan Covid test, ali su asimptomatski“ mogu da rade „u kriznim situacijama sa nedostatkom osoblja“, sve dok nose maske N95.

Ministarstvo zdravlja Roud Ajlenda je poslednjih dana takođe otvorilo tu istu krajnju opciju, “krizno osoblje” za zdravstveno osoblje zaraženo COVID-19 u bolnicama i staračkim domovima koji su „blago simptomatični“.

Upitan da li je bolnica Slater ili bilo koja druga ustanova u državi dostigla ovaj krizni nivo, portparol Ministarstva zdravlja Džozef Vendelken rekao je za The Journal:

„Ne, nijedna ustanova se još nije prijavila da je u poziciji koja zahteva da zdravstveni radnici pozitivni na COVID-19 rade. Ako ustanova dostigne tu tačku, ta informacija bi bila objavljena javno kako bi pacijenti i porodice bili svesni”.

Ozbiljnost nedostatka bolničkih radnika na Roud Ajlendu nedeljama je sve veći problem, dok su direktori bolnica molili za pomoć na mnogim frontovima. Još uvek nije jasno na osnovu čega će imati zaraženo osoblje koje radi u njihovim bolnicama.

U dopisu glavnog medicinskog službenika bolnice Slater, dr Elinore McCance-Katz, citiraju se najnovija uputstva Ministarstva zdravlja Roud Ajlenda za „popunjavanje osoblja u kriznim situacijama“.

Časopis je dobio kopiju uputstva koje je zdravstveno odeljenje prvobitno izdalo 30. decembra i ono seže izvan kampusa državnih bolnica u Cranston-u i Burrillville-u koji pružaju negu za oko 200 medicinskih i psihijatrijskih pacijenata.

Naslov je: „Ažurirane smernice za karantin i izolaciju COVID-19 zbog povećane prenosivosti Omikron varijante SARS-CoV-2, virusa koji izaziva COVID-19, i zabrinutosti oko njegovog uticaja na zdravstveni sistem”.

Kaže se: „Odeljenje za zdravstvo Rhode Island-a (RIDOH) ažurira svoje smernice za karantin i izolaciju COVID-19 za zdravstveno osoblje u bolnicama i staračkim domovima koji su izloženi ili su pozitivni na COVID-19”.

Kao odgovor na upite časopisa u subotu ujutro, Vendelken, portparol zdravstvenog odeljenja, dao je ovaj kontekst:

„Ova promena nije bila jedinstvena za ESH. Prošle nedelje Roud Ajlend je ažurirao svoje smernice za karantin i izolaciju za širu javnost i za zdravstvene radnike u bolnicama i staračkim domovima“ kako bi odrazili „nacionalnu promenu“, i tačnije, ažurirane smernice od CDC-a 23. decembra.

„Za širu javnost, ažurirane smernice (koje skraćuju period izolacije i karantina u nekim slučajevima) odražavaju nauku koja ukazuje da se većina prenosa SARS-CoV-2 dešava rano u toku bolesti“, napisao je on.

„Za pružaoce zdravstvenih usluga, CDC prepoznaje da države širom zemlje doživljavaju nedostatak zdravstvenih radnika. Ako se ustanova suočava sa značajnim kadrovskim izazovima, administracija ustanove može doneti odluku o potrebi da imaju … COVID-19 pozitivne zdravstvene radnike”.

„Međutim, u ovim slučajevima prvo treba uzeti u obzir asimptomatske ili blago simptomatske radnike, a maske su, naravno, potrebne.

„Takođe, administratori ustanova treba da koriste svoje kliničko rasuđivanje u donošenju odluka o osoblju. Na primer, ustanova se može odlučiti za COVID-19 pozitivnog radnika da se brine samo o pacijentima pozitivnim na COVID-19“.

Upitan ko će odlučiti da li je bolnica u krizi, Vendelken je rekao: „Administratori ustanove najbolje razumeju svoju populaciju pacijenata i odnos osoblja, tako da donose takve vrste odluka”.

Svaka bolnica koja odluči da uđe u režim kriznog osoblja dužna je da obavesti Ministarstvo zdravlja i objavi informacije na svojoj veb stranici kako bi pacijenti i njihove porodice znali.

Nakon što je objava izašla na videlo tokom vikenda, Tviter je zasijao pitanjima, izjavama zabrinutosti, a u nekim slučajevima i osudama.

Na primer, republikanski državni senator Džesika de la Kruz je tvitovala: „RIDOH će dozvoliti zdravstvenom osoblju koje je pozitivno testirano na COVID-19 da radi, ali ne i zdravstvenom osoblju bez vakcinacije koje je negativno na testu?! Vreme je da država prizna svoju grešku. Ponovo unajmite ove kvalifikovane i iskusne stručnjake”.

Među pitanjima:

Zašto ne vratite „zdrave, nevakcinisane radnike“ pre zaposlenih sa COVID infekcijama? Da li postoje standardi šta predstavlja kadrovsku krizu ili je ta odluka u potpunosti na objektima?

Da li Vendelken kaže da one koji su asimptomatski ili imaju blage simptome treba uzeti u obzir pre nego što administratori vrate ljude sa ozbiljnijim simptomima?

U nedelju uveče, Vendelken je dao neke odgovore.

Što se tiče vraćanja nevakcinisanih radnika, on je rekao: „Nevakcinisani zdravstveni radnik je u većem individualnom riziku, s obzirom na to koliko je pacijenata pozitivnih na COVID-19 u ustanovama”.

„Pored toga, neko ko je vakcinisan i ko je pozitivan na COVID-19 ima mnogo manje virusno opterećenje u poređenju sa nekim ko je kovid pozitivan i nevakcinisan. To znači da je verovatnoća prenošenja mnogo manja“.

Ponovo je naglasio: „Rhode Island primenjuje ažurirane smernice za karantin i izolaciju za zdravstvene radnike CDC-a. Države širom zemlje primenjuju isti pristup“.

Upitan za definiciju „krize“ koja opravdava korišćenje zaraženih radnika, on je rekao: „CDC ne kvantificira šta predstavlja „krizni status“ u ustanovama. Kao što sam juče napisao, administratori ustanova najbolje razumeju svoju populaciju pacijenata i odnos osoblja. Administratori donose statusne odluke”.

„Radimo sa Odeljenjem za obrazovanje R.I. na ažuriranim uputstvima za pitanja za školsko okruženje. To uputstvo bi uskoro trebalo da bude dostupno rukovodiocima škola“.

Jedan zaposleni u bolnici Eleanor Slater rekao je da su maske N95 i druga zaštitna oprema zaključane i nedostupne kada zaposleni stignu u bolnice na svoje smene, tako da je osoblje prinuđeno da nosi redovne hirurške maske iz dana u dan.

“Sr*nje. Nemamo dovoljno ljudi”, rekla je ova zabrinuta službenica u dopisu o novim pravilima o kriznom kadru koji su ona i drugi dobili.

Drugi službenik koji je takođe tražio da se ne imenuje iz Mekens-Kacovog memoranduma rekao je: „Ona radi pravu stvar jer se mi, i sve bolnice, bore sa nedostatkom osoblja. Nemamo izbora“.

NOVOGODIŠNJA EMISIJA- Evo šta nas čeka u 2022 godini! SPECIJALNI GOSTI!

Nulta Tačka/The Providence JournalSource link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments