субота, 20 августа, 2022
spot_img
HomeSve vestiOMIKRON SE ŠIRI BRŽE OD DELTE KOD VAKCINISANIH

OMIKRON SE ŠIRI BRŽE OD DELTE KOD VAKCINISANIH


Dansko istraživanje u skoro 12.000 domaćinstava otkrilo je da se Omikron širi brže od Delte među onima koji su potpuno vakcinisani, a čak i više među onima koji su primili dopunske vakcine, demonstrirajući snažne dokaze o izbegavanju imunog sistema ove varijante.

Utvrđeno je da varijanta Omikron izbegava imunitet vakcinisanih pojedinaca mnogo bržim tempom u poređenju sa Delta, i višom stopom od nevakcinisanih, prema studiji koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu, Statistika Danske i Statens Serum Institut .

„Upoređujući domaćinstva zaražena Omikronom i Delta VOC, otkrili smo 1,17 puta veći SAR za nevakcinisane, 2,61 puta veći za potpuno vakcinisane i 3,66 puta veći za osobe koje su vakcinisane dodatnom vakcinom, pokazujući snažne dokaze o izbegavanju imunog sistema Omikron varijante VOC“, rekao je preprint studije. SAR se odnosi na sekundarnu stopu napada.

Međutim, studija je takođe otkrila da nevakcinisani pojedinci lakše šire virus od onih koji su potpuno vakcinisani, dok je smanjen prenos između ljudi koji su primili dopunske vakcine.

U studiji je bilo uključeno ukupno 11.937 domaćinstava, od kojih je 2.225 već imalo Omikron. Nakon jednog do 7 dana, tim je pratio domaćinstva i otkrio 6.397 sekundarnih infekcija. Utvrđeno je da je SAR 31 procenat kod Omikrona i 21 procenat kod Delta varijante.

Omikron se proširio na 90 zemalja širom sveta i postao je dominantna varijanta u Sjedinjenim Državama. Međutim, pokazalo se da soj izaziva blage simptome u poređenju sa ranijim varijantama kao što je Delta, i rezultira manjim brojem hospitalizacija.

„Prijavljeno je da je Omikron VOC (varijanta zabrinutosti) tri do šest puta zarazniji od prethodnih varijanti, sa kratkim vremenom udvostručavanja, uključujući rane procene zemalja sa visokim obuhvatom vakcinacije koje ukazuju na vreme udvostručenja od 1,8 dana (UK), 1,6 dana (Danska), 2,4 dana (Škotska) i 2,0 dana (Sjedinjene Države)” iz studije.

Istraživači su takođe predložili da se razmotre alternativne metode za borbu protiv infekcije. „Naši podaci pokazuju da će nefarmaceutske intervencije koje su korišćene za kontrolu prethodnih varijanti SARS-CoV-2 takođe verovatno biti efikasne protiv Omikron VOC”.

Sedamdeset osam odsto građana Danske je u potpunosti vakcinisano sa dve doze, dok je skoro polovina primila dopunsku vakcinu. Više od 80 procenata je primilo vakcinu kompanije Pfizer-BioNTech.

Efikasnost vakcina je smanjena na oko 40 procenata za simptome i 80 procenata za tešku bolest sa varijantom Omikron, iako Omikron inače ima samo blage simptome. Brojevi su bili bolji sa dopunskim injekcijama jer je efikasnost smanjena samo na 86 procenata za simptome i 98 procenata za one koji pate od teške infekcije.

Efikasnost vakcinacije sa Pfizer-Biotechom za sprečavanje infekcije varijantom Omikron je samo 35 procenata, pokazalo je istraživanje. „Izgleda da je prednost Omikron VOC kombinacija visoke prenosivosti i povećane sposobnosti izbegavanja imuniteta”.

„Stoga predlažemo da će možda biti neophodne prilagođene ili poboljšane vakcine za ublažavanje širenja Omikron VOC-a”.

Danski tim je dodao da je potrebno više studija da bi se razumela najnovija varijanta COVID-19, kako su zaključili: „Naši rezultati potvrđuju da dopunska vakcinacija ima potencijal da smanji prenos Omikron VOC u domaćinstvima, iako je vakcinacija kao strategija za kontrolu epidemije sve više upitna zbog imunološkog izbegavanja Omikron VOC-a.”

Preprint studije objavljen je 27. decembra i studija još nije recenzirana.

Nulta Tačka/ZeroHedgeSource link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments