понедељак, 15 августа, 2022
spot_img
HomeŽivotPet razloga zašto bi trebalo da kuvate sa maslinovim uljem

Pet razloga zašto bi trebalo da kuvate sa maslinovim uljem


pixabay.com

Poznato je da maslinovo ulje ima brojne prednosti, a ovo je pet glavnih razloga zašto bi ga trebalo koristiti i za kuvanje.

Smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti

Za razliku od drugih vrsta masnoća, maslinovo ulje ima velike prednosti za srčano zdravlje. Prema studiji iz 2020. objavljenoj u časopisu Circulation, pojedinci koji su konzumirali više od pola kašike maslinovog ulja na dnevnoj bazi imali su 21 posto niži rizik od razvoja koronarne bolesti srca i 15 posto niži rizik od razvoja bilo koje srčane bolesti.

Niži krvni pritisak

Visok krvni pritisak može povećati i rizik od srčanog i moždanog udara. No, maslinovo ulje može pomoći i u tome. Naime, prema studiji iz 2020. godine objavljenoj u časopisu Nutrients, a koja je obuhvatila 50 ispitanika, oni koji su konzumirali 60 mililitara ekstra devičanskog maslinovog ulja s visokim udelom polifenola dnevno imali su niži i periferni i središnji sistolički krvni pritisak.

Smanjenje upale

Bez obzira da li je reč o upali mišića ili nekoj drugoj vrsti upale, maslinovo ulje i tu može pomoći. Konzumacija maslinovog ulja smanjuje upalne biomarkere koji su povezani sa aterosklerozom – stvrdnućem arterija zbog nakupljanja kamenca.

Smanjuje anksioznost

Pojedinci koji se bore s anksioznošću trebali bi da razmisle o dodavanju malo više maslinovog ulja u svakodnevne obroke. Studija iz 2021. objavljena u časopisu Clinical Nutrition pokazala je da, među grupom odraslih osoba sa gojaznošću, konzumacija maslinovog ulja tokom razdoblja od 12 nedelja značajno smanjuje i anksioznost i depresiju.

Poboljšava kognitivne funkcije kasnije u životu

Malo maslinovog ulja u vašoj ishrani moglo bi pomoći vašem mozgu da ispravno funkcioniše i u kasnijim godinama života, piše Eat This. Istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine pokazalo je da među grupom zdravih odraslih osoba prosečne starosti od 66,9 godina, oni koji su konzumirali mediteransku ishranu koja uključuje i ekstra devičansko maslinovo ulje, imaju veće šanse za bolje kognitivne funkcije, uključujući i pamćenje.Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments