недеља, 14 августа, 2022
spot_img
HomeKOSOVO I METOHIJAKOSOVONove provokacije iz Prištine: "Militarizacija Srbije zahteva ozbiljnu uzbunu EU"

Nove provokacije iz Prištine: „Militarizacija Srbije zahteva ozbiljnu uzbunu EU“


Mod.gov.rs

Mi-35

Bivši kosovski ambasador u SAD Avni Spahiu rekao je da očekuje da se na “crnoj listi” američke administracije nađu i pojedini kosovski političari, prenosi Koha.

On je dodao da stavljanje pojedinih osoba i kompanija sa Balkana na američku “crnu listu” pokazatelj da se administracija predsednika Džozefa Bajdena fokusira na region.

– Treba očekivati da će se ova lista nastaviti i ubuduće. Očekuje se da će se i druga imena sa Balkana pojaviti na njoj. To je pokazatelj da će se Bajdenova administracija fokusirati na region Balkana – rekao je Spahiu u “Desku” KTV.

Spahiu kaže da stavljanje na “crnu listu” člana Predsedništva BiH Milorada Dodika nije samo ekonomska, već i politička sankcija, a da je Dodik podržavao pojedince na severu Kosova, koji su na istoj listi.

– Oni su međusobno povezani jer postoji neraskidiva veza sa srpskom politikom. Na severu su identifikovani neki ljudi koji se bave krivičnim delima, ali koji su imali veze sa rukovodstvom Srbije, ali i Dodikom. Dodik je najavio podršku severu Kosova. Oni su politički povezani, a ne samo uronjeni u privredni kriminal – rekao je Spahiu.

On je naveo da se Bajden odlučio da se fokusira na Zapadni Balkan ne samo da bi zaštitio Kosovo i zemlje u regionu, već i da spreči rusko-kineski uticaj u regionu i da izbegne prepreke za izgradnju demokratije i da se bori protiv onih koji izazivaju nesigurnost.

Spahiu kaže i da je sever Kosova “otvoren prostor za uticaje i predstavlja trajnu opasnost od podrivanja i neprihvatanja suvereniteta Kosova” i dodaje da je sever prostor gde se stalno radi protiv Kosova i to zbog “uticaja spolja, posebno Srbije”.

Spahiu je rekao da, iako se mnogo očekivalo od dijaloga, u poslednjih 11 godina tog procesa ništa nije urađeno za sever.

– Nadali smo se da će ovo pitanje biti rešeno kroz dijalog, ali kao što smo videli, u ovih poslednjih 11 godina dijaloga ništa nije urađeno u tom pravcu i pitanje je i dalje na nuli – rekao je Spahiu.

Spahiu je dodao i da Kosovo ne treba da odustane od dijaloga sa Srbijom i da ostaje da se vidi da li će SAD imati ključ koji će na kraju doneti pozitivne preokrete u procesu.

– Posrednička uloga treba da pripadne EU, uprkos tome što nije dala rezultate i uprkos činjenici da posrednici nisu blagonakloni prema Kosovu, ali su SAD najavile da će biti uključenije u dijalog – rekao je Spahiu.

On smatra i da bi Kosovo trebalo da ima novi pristup dijalogu, jer je taj proces nezamenljiv.

– Sada postoji blokada i ne možemo da očekujemo sastanak lidera dve zemlje u bliskoj budućnosti, biće odlaganja, ovaj proces je nezamenljiv, moramo imati strpljenja, da ne pravimo ustupke. Moramo da vidimo. ozbiljan i nov pristup u odnosu na Srbiju – rekao je Spahiu.

Dodao je i da je formiranje Zajednice srpskih opština ishitreno obećanje Kosova.

– Ishitreno smo obećavali misleći da bi to bilo dovoljno za Srbiju, a da ne znamo šta Srbija zapravo nudi zauzvrat – rekao je Spahiu.

On je naveo da militarizacija Srbije zahteva ozbiljnu uzbunu Evropske unije i drugih partnera u međunarodnoj politici.

– Srbija se priprema nabavljajući arsenale naoružanja i vojske u trenutku kada ne postoji opasnost od napada na Srbiju ni sa jedne strane. Ovo je nešto što se ponavlja. Nešto što smo videli tokom 90-ih. Sada, očigledno nakon vojnih gubitaka, misli da će u budućnosti biti dovoljno jaka da nastavi avanture. Ovo je trajna pretnja Kosovu – rekao je Spahiu.

Kaže da je NATO od vitalnog značaja za postojanje Kosova, da postoji misija koja štiti granice od spoljnog mešanja, ali da Kosovo mora da ima svoje bezbednosne snage koje će moći da ga brane u slučaju agresije.

Govoreći o odnosu sa SAD, Spahiu je istakao da Kosovo ne može da nađe boljeg partnera od SAD, da su SAD pomogle da se broj priznanja poveća, a da je Rusija nepremostiva prepreka za pristupanje Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

– Moramo imati strpljenja, moramo raditi u tom pravcu i dijalogu sa Srbijom i da se fokusiramo na naš demokratski i ekonomski razvoj, da budemo spremni kada se pridružimo međunarodnim organizacijama – dodao je Spahiu.Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments