субота, 20 августа, 2022
spot_img
HomeSvetVojnici sa oklopnim vozilima kontrolišu najveći grad Kazahstana

Vojnici sa oklopnim vozilima kontrolišu najveći grad Kazahstana


RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S

Kriza u Kazahstanu

Kazahstanski grad Alma Ata je u potpunosti okružen kontrolnim vojnim punktovima, sa desetinama vojnika i oklopnih vozila koji su na njima raspoređeni, prenosi TAS S.

Kako se navodi, vojnici detaljno pregledaju sve automobile i dokumente putnika na svim izlazima iz grada.

U ovom najvećem gradu Kazahstana u 20 sati po lokalnom vremenu na snagu je stupio policijski čas koji je najavljen sirenama.

Policijski čas će trajati do 7 časova ujutro, a vlasti su apelovale na stanovnike tog grada da ostanu mirni i ne napuštaju domove bez potrebe, javlja agencija Ria Novosti.

Kako prenosi Sputnjik Kazahstan, u predgrađima Alma Ate čuju se pucnji, a reč je, kako se navodi, o nastavku “antiterorističke operacije” koja je pokrenuta sinoć.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kazahstana nije potvrdilo navode o borbama u predgrađu najvećeg kazahstanskog grada, a Sputnjik Kazahstan navodi i da se borbe vode na saobraćajnoj magistrali Alma Ata – Biškek već nekoliko časova u blizini gradića Rajimbek.

Agencija javlja i da je aerodrom u gradu zatvoren do daljeg, iako je ranije danas saopšteno da će biti otvoren 10. januara.

Situacija u Kazahstanu normalizovala se sinoć nakon višednevnih nereda koji su prerasli u krvave sukobe sa policijom.

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev prethodno je u obraćanju naciji saopštio da je izdao naređenje da se otvara vatra na teroriste bez upozorenja.

Protesti u Kazahstanu, gde je trenutno na snazu vanredno stanje, izbili su 2. januara u regionu Mangistau zbog skoka cena goriva, da bi se kasnije proširili na više gradova, uključujući Alma Atu, i prerasli u masovne nerede i pljačke.

U sukobima učesnika protesta sa vojskom i policijom, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, poginulo je 26 osoba, procenjuje se da je ranjeno više od 1.000 ljudi, a oko 3.000 su uhapšene.Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments