четвртак, 11 августа, 2022
spot_img
HomeSvetZelenski traži američku pomoć oko Severnog toka 2

Zelenski traži američku pomoć oko Severnog toka 2


EPA/TATYANA ZENKOVICH

Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je danas Senat Sjedinjenih Američkih Država da podrži predlog o sankcijama gasovodu „Severni tok 2“.

“Ukrajina traži od svih svojih prijatelja u američkom Senatu da podrže zakon o zaštiti energetske bezbednosti Evrope“, napisao je Zelenski na svom Tviteru.

On je zahvalio senatorima Tedu Kruzu i Čaku Šumeru što su pristali da stave na glasanje pitanje zaustavljanja gasovoda.

Ranije je list „Hil“ objavio da će američki senatori glasati u januaru o sankcijama gasovodu „Severni tok 2“. Nacrtom se predlaže uvođenje sankcija vezanih za izgradnju gasovoda.

Glasanje bi, prema pisanju lista, trebalo da bude održano do 14. januara. Da bi dokument bio prihvaćen, potrebna je podrška 60 senatora.

„Severni tok 2“ je gasovod kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje koji se proteže od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke. Trenutno je njen operator kompanija „Nord strim 2 AG“ sa jedinim akcionarom „Gaspromom“, navodi Sputnjik.

Projektu se aktivno protive Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas u Evropsku uniju, kao i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita.

Rusija je više puta pozivala da gasovod prestane da se pominje u kontekstu bilo kakve politizacije, jer je to komercijalni projekat koji je koristan i za Rusiju i za Evropsku uniju.Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments