субота, 20 августа, 2022
spot_img
HomeSve vestiMagazinTOŠIĆ MORA U ZATVOR? Šta kaže zakon, a šta će uraditi Jelena...

TOŠIĆ MORA U ZATVOR? Šta kaže zakon, a šta će uraditi Jelena KARLEUŠA


Božićne praznike obeležilo je nasilje u porodici popularne pevačice Jelene Karleuše i njenog supruga Duška Tošića. Naime, Jelena je 07.01. prijavila svog supruga policiji zbog, kako mediji navode, udarenog šamara. Njemu je istog dana izrečena mera zabrane prilaska i komuniciranja sa suprugom u trajanju od 48 sati, a danas je potvrđeno da je Tošiću Prvi osnovni sud produžio meru zabrane za još 30 dana.

Mnogi fanovi popularnog para su iznenađeni ovakvim raspletom događaja, ali zakon je jasan i važi za sve. Hitnu meru najpre naređuje policijski službenik kada izađe na mesto događaja, i to na period od 48 sati, a zatim se predmet šalje osnovnom tužilaštvu koje u najvećem broju slučajeva predlaže osnovnom sudu da trajanje hitne mere produži na 30 dana. Takav scenario dogodio se i u slučaju porodice Tošić.

Šta kažu zakonski propisi?

Zakon je veoma jasan, kao i njegove odredbe i mere koje mogu biti izrečene. Ukoliko prijavljeni prekrši hitnu meru – pozove ženu telefonom, pošalje joj tekstualnu poruku, priđe joj na ulici ili se vrati u zajednički stan – tada će mu prekršajni sud po sili Zakona izreći zatvor do 60 dana. To znači da ukoliko Duško Tošić pokuša da bilo kako stupi u kontakt ili se susretne sa svojom zakonitom suprugom Jelenom Karleušom sledi mu 60 dana zatvora. 

Produžetak hitne mere prema Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici jeste procena Tužilaštva da postoji neposredna opasnost da se nasilje u porodici nastavi i eskalira, te je stoga neophodno da se potencijalni počinilac izopšti iz porodičnog doma.

Prema državnim propisima Duško Tošić je dužan da se pridržava izrečene mere udaljenja iz doma bez obzira da li je on vlasnik stambenog prostora ili živi u iznajmljenom stanu, a uz to mu je zabranjeno i prilaženje i komuniciranje sa Jelenom Karleušom. Nekadašnji fudbaler sme da viđa decu i da sa njima komunicira, ali bez ikakvog kontakta sa njihovom majkom. Ukoliko bilo kako prekrši propisano po hitnom postupku biće sproveden iza zatvorskih rešetaka i nakon toga kreće se u krivični postupak, ali samo ukoliko supruga prijavi kršenje mere, jer policija neće pratiti Tošićevo kretanje i postupke.

U pratnji policijskih službenika Duško Tošić ima pravo da dođe u svoj dom iz njega uzme neophodne lične stvari koje su mu neophodne, ali ni tom prilikom nema prava da se obraća supruzi.

Ipak, sudija po sopstvenom nahođenju može i da ublaži tu kaznu. Do smanjenja kazne zatvora od 60 dana može doći ukoliko postoje olakšavajuće okolnosti i nije prouzrokovana bilo kakva teža posledica po žrtvu. To bi značilo da ukoliko bi Duško Tošić poslao Jeleni Karleuši SMS poruku opšte prirode, bez ikakvih pretnji, uvreda i tome slično, to bi značilo da bi ga odmah sproveli u zatvor, ali i da bi najverovatnije iz istog izašao istog dana uz novčanu kaznu.

Šta posle 30 dana?

Pravo pitanje za sve žene koje prijave nasilje, a samim tim i za estradnu umetnicu Jelenu Karleušu, jeste šta nakon što istekne 30 dana i prestane mera zabrane prilaska. Za one koji su trpeli bilo kakvo nasilje, tada strah počinje ponovo da vlada, a hitna mera prestaje sa važenjem.

Nakon prestanka važenja hitne mere od 30 dana može se pokrenuti parnični postupak za izricanje jedne ili više mera zaštite od nasilja u porodici, i to: izdavanje naloga za iseljenje iz porodičnog stana ili kuće, izdavanje naloga za useljenje u porodični stan ili kuću bez obzira na pravo svojine ili zakupa, zabrana pristupa u prostor oko mesta stanovanja ili mesta rada člana porodice i zabrana daljeg uznemiravanja člana porodice. Takve mere mogu trajati najviše godinu dana, s tim što se mogu i produžiti.

Kroz postupak koji se vodi po službenoj dužnosti utvrdiće se i krivična odgovornost lica, te u skladu sa zakonskim propisima odrediti i sankcija za učinjeno delo.

U Republici Srbiji od 2017. godine na snazi su zakonska rešenja koja imaju za cilj prevenciju izvršenja krivičnog dela nasilja u porodici, a hitne mere policija primenjuje kako ne bi došlo do novog krivičnog dela i povećanja nasilja. Prema statistikama, svaka treća ženska osoba u Srbiji doživi neki vid nasilničkog ponašanja, a tokom nekoliko proteklih meseci svedoci smo mnogobrojnih ispovesti javnih ličnosti koje su pretrpele neki vid nasilja u porodici. Procenjuje se i da se globalno oko 736 miliona žena bilo izloženo nasilju intimnog partnera, nepartnerskom seksualnom odnosu ili oboma barem jednom u životu.

Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments