петак, 19 августа, 2022
spot_img
HomeSvetRUSIJABorelj: 100.000 ruskih vojnika sigurno nije kod ukrajinske granice da bi pilo...

Borelj: 100.000 ruskih vojnika sigurno nije kod ukrajinske granice da bi pilo kafu


EPA/Khaled Elfiqi

Žosep Borelj

Ne isključujem mogućnost oružanog sukoba između Rusije i Ukrajine zbog velike koncentracije ruskih snaga u blizini ukrajinske granice, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žosep Borelj.

– Zašto da ne? Sada se na drugoj strani granice nalazi sto hiljada ruskih vojnika i mislim da nisu došli tu da bi pili kafu. To je pretnja upotrebom sile – odgovorio je Borelj na pitanje novinara BBC radio 4 postoji li rizik od oružanog konflikta.

Prema njegovim rečima, retorika Moskve po pitanju Kijeva zajedno sa koncentrisanjem vojnih snaga na granici zabrinjava Ukrajinu, NATO i Evropsku uniju.

“Ako Rusi dođu, teško ih je naterati da odu”

Istovremeno, on nije isključio mogućnost da Rusija navodno nije zainteresovana za uspeh pregovora o bezbednosnim garancijama u Evropi. Na pitanje da li je Moskva mogla namerno da iznese zahteve koji su neprihvatljivi za Zapad kako bi pregovori bili neuspešni, Borelj je odgovorio da je to moguće.

– To bi bilo razumno objašnjenje onoga što se dešavalo i što se dešava. Ruski predlozi bezuslovno protivreče opštim principima Helsinške deklaracije iz 1975. godine koju je potpisao Sovjetski Savez. Stoga ruska strana ne može da izjavi da je sporazum zaključen u trenutku kada je Rusija bila u oslabljenom položaju i zato hoće da ga revidir – rekao je on.

Kako kaže, Brisel je dobio uverenje od SAD da na pregovorima Moskve i Vašingtona o bezbednosnim pitanjima ništa neće biti dogovoreno bez aktivnog učešća EU. Borelj je naglasio da će EU nastojati da okupi svoje članice u situaciji kada Rusija, po njegovim rečima, ponovo traži da podeli Evropu na sfere uticaja.

Šef evropske diplomatije se osvrnuo i na situaciju u Kazahstanu, rekavši da postoji mogućnost da Moskva koristi te događaje za jačanje svog uticaja na postsovjetskom prostoru.

– Kako iskustvo pokazuje, ako Rusi dođu, teško ih je naterati da odu – dodao je Borelj, ocenivši da bi ruske snage mogle da se zadrže u Kazahstanu.Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments