понедељак, 15 августа, 2022
spot_img
HomeEKONOMIJANemačka: „Severni tok 2“ za sada ne ispunjava zahteve EU

Nemačka: „Severni tok 2“ za sada ne ispunjava zahteve EU


EPA/Pavlo Palamarchuk

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok tvrdi da projekat izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ za sada ne ispunjava zahteve EU i to je, po njenim rečima, razlog zašto je zaustavljen proces sertifikacije.

– Naša savezna vlada je jasno ukazala u koalicionom sporazumu da energetski projekti u Nemačkoj moraju da budu u skladu sa evropskim zahtevima, što se odnosi i na ‘Severni tok 2’. Međutim, trenutno nije takva situacija i sertifikacija je zaustavljena – tvrdila je ministarka spoljnih poslova Nemačke u intervjuu italijanskom listu „La stampa“.

Prema njenom mišljenju pitanje puštanja u rad Severnog toka 2 ima geopolitički karakter. Ministarka je potvrdila da aktuelna nemačka vlada podržava pristup koji je utvrđen zajedničkom deklaracijom sa SAD, u skladu sa kojom će „prema Rusiji, u saradnji sa evropskim partnerima, biti uvedene efikasne i oštre mere u slučaju da Moskva koristi energetiku kao oružje ili u slučaju bilo kakvih agresivnih akcija u Ukrajini“.

Berbok smatra da politička odgovornost podrazumeva da se svima u Evropi obezbedi struja i grejanje, bez obzira na nivo prihoda. Ona smatra da je potrebno da se ojača evropska energetska nezavisnost.

Sertifikacija gasovoda

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine. Prvobitno je planirano da bude završena do kraja 2019. godine, ali je izgradnja kasnila zbog američkih sankcija.

Kako bi gasovod bio pušten u rad potrebno je da kompanija „Nord strim 2 AG“ dobije registraciju nezavisnog transportnog operatera. Nemačka Savezna mrežna agencija je 16. novembra privremeno suspendovala sertifikaciju „Severnog toka 2“, jer operater gasovoda, „Gaspromova“ ćerka-firma, „Severni tok 2 AG“ sa sedištem u Švajcarskoj mora da registruje filijalu u Nemačkoj. Dok se to ne učini, proces sertifikacije će biti zamrznut.Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments