четвртак, 11 августа, 2022
spot_img
HomeSvetVaršava upozorava na dešavanja na poljskim granicama

Varšava upozorava na dešavanja na poljskim granicama


Migranti nastavljaju sa pokušajima da silom pređu belorusko-poljsku granicu, saopštili su u Varšavi.

“U području Čeremhi i Šudzjalova stranci i pripadnici beloruskih specijalnih službi bacali su kamenje i petarde na poljske patrole”, navodi se u saopštenju Pograničnih snaga Poljske.
U resoru su dodali da je njihova službenica zadobila povrede glave i da je hospitalizovana.
Za poslednja 24 časa Poljaci su zabeležili 49 pokušaja ilegalnog prelaska granice.

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka prošle godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.

U Belorusiji su otvorili transportno-logistički centar za smeštaj migranata, koji se nalazi nedaleko od graničnog prelaza. Neki od izbeglica se vraćaju u domovinu kako organizovanim letovima, tako i individualno. Prema zvaničnim podacima, krajem prošle godine u kampu se nalazilo oko 600 izbeglica.

Чланак Varšava upozorava na dešavanja na poljskim granicama се појављује прво на Vesti online.Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments