субота, 20 августа, 2022
spot_img
HomeSvetRUSIJA"Nema mnogo prostora za dogovor sa Rusima"

„Nema mnogo prostora za dogovor sa Rusima“


EPA

Predsednik Rusije Vladimir Putin

Nema mnogo prostora za kompromis sa Rusijom po pitanju proširenja Alijanse, izjavila je stalna predstavnica SAD pri NATO-u Džulijana Smit.

– Iskreno govoreći, ne vidim mnogo prostora za kompromis – rekla je Smitova u intervjuu za televiziju „Si-En-En“ uoči zasedanja Saveta NATO-Rusija planiranog za ovu nedelju.

Američka predstavnica pri NATO-u navela je da u ovom trenutku „niko ne predlaže promenu politike Severnoatlantske alijanse“ u smislu njenog daljeg širenja.

– Naša vrata ostaju otvorena. Niko nema pravo da ih zalupi nogom. I svaku odluku o proširenju će i dalje donositi Alijansa i odgovarajuća zemlja – istakla je Smitova.

Podsetimo, 10. januara u Ženevi su održani pregovori Rusije i SAD o ruskim predlozima za bezbednosne garancije. Pretpostavlja se da će nakon toga ruski predlozi biti razmatrani 12. januara na savetu Rusija-NATO i 13. januara na platformi OEBS-a u Beču.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u blok i stvaranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments