понедељак, 15 августа, 2022
spot_img
HomeSvetRUSIJA"Amerika neće pregovarati sa Rusijom o..."

„Amerika neće pregovarati sa Rusijom o…“


EPA/ Jim Lo Scalzo

Vlasti SAD nemaju nameru da na sednici Saveta Rusija-NATO koja se održava 12. januara razgovaraju o ograničenjima za stupanje novih država u Alijansu, izjavio je rukovodilac pres-službe Stejt departmenta Ned Prajs.

– Smisao dijaloga je da svaka strana za pregovarački sto iznese svoje brige. Međutim, smisao dijaloga je i da druge strane budu jasne (u izlaganju svog stava). Mi smo jasno dali do znanja da za nas i Alijansu politika otvorenih vrata NATO-a nije nešto o čemu se može pregovarati – saopštio je rukovodilac pres-službe američkog Stejt departmenta.

On je naglasio da je princip otvorenosti, po pitanju pridruživanja novih država, od krucijalnog značaja za NATO.

– To je mnogo više od NATO-a. To je veće od svakog saveza. Radi se o baznim principima, o tome da ni jedna država ne može diktirati drugoj državi spoljnopolitičku liniju, odluke, težnje. Ni jedna država ne može odbaciti međunarodne granice. Ni jedna država ne treba da ima mogućnost da preti, plaši bilo koju drugu državu – dodao je Prajs.

Ranije je stalna predstavnica SAD pri NATO Džulijan Smit saopštila da ni jedna država Alijanse nije spremna na kompromis sa Rusijom na temu širenja Alijanse.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i dogovora sa NATO-om o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije protiv daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u Alijansu i otvaranje vojnih baza u postsovjetskim zemljama.Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments