субота, 20 августа, 2022
spot_img
HomeSrbijaDOKTORKA GVOZDENOVIĆ OBJASNILA SVE: Evo kako se OMIKRON razlikuje i koju grešku...

DOKTORKA GVOZDENOVIĆ OBJASNILA SVE: Evo kako se OMIKRON razlikuje i koju grešku NE SMETE napraviti


Infektolog dr Eleonora Gvozdenović pričala je u Jutarnjem programu o asimptomatskim prenosiocima korone, trenutnim simptomima omikron soja i preporukama koje možda mnoge zbunjuju.

Doktorka Gvozdenović je kazala da većina novozaraženih – a imamo rekordan broj – trenutno oseća blage simptome, ali da nije svaki simptom razlog za odlazak na PCR.

Pomenula je i slučaj Novaka Đokovića, koji se tokom noći oglasio i detaljno objasnio kada je saznao da ima koronu i šta je potom uradio.

To je slično kao što je bilo i sa Novakom, on nije imao tegobe. Najveći broj trenutno zaraženih se ili malo osećaju loše, boli ih glava, imaju temperaturu koja nije preterano visoka… Boli ih guša i to sve liči na prehladu i grip, teško se razlikuje. Ako se u tom trenutku ode na PCR test, prilično je velika verovatnoća da se bude pozitivan, virus je lako prenosiv i pretpostavljam da je tačno da će tako i biti taj scenario, da će mnogo nas biti pozitivno – rekla je ona.

Mi imamo iskustvo o kliničkoj slici ovog soja virusa, ali ipak ne smemo da kažemo da je blaga. Mora to neko ko je proučavao da kaže. On kruži izvesno vreme, moramo da kažemo da se ne mora ići istog momenta u ambulantu. Ne mora iste sekunde test. Ne moramo insistirati na tome, jedan moj rođak je kašljao, imao temperaturu, osećao se loše. Dobio je antigenski negativan, pa PCR do sutra čekao, pa je i on bio negativan. Sada kruže razni virusi u ovo doba godine, ovo su meseci poznati po respiratornim infekcijama. Boravimo u zatvorenom, lako se inficiramo – rekla je doktorka.

Ona je podvukla i da je korona, kao i ostale sezonske infekcije, zapravo kapljična infekcija a da takve infekcije zaustavljamo nošenjem maske.

– One se zaustavljaju nošenjem maski, i dalje ćemo pričati o izuzetno bitnim maskama. Ako vi i ja razgovaramo na pristojnoj udaljenosti, možemo da budemo bez maski. Ali ako se ja nakašljem, to više nije pristojna distanca. Zna se odavno da ko ima kijavicu, ne ide u goste. Zakažete kod prijatelja ručak, zapuši vam se nos, naravno da ćete se javiti i reći – ne dolazim – rekla je ona.

Simptomi omikrona su raznovrsni, pobrkaćemo ih sa kijavicom ili ćemo misliti da smo samo umorni, ali ne treba odmah ići na test, rekla je ona.

Može se ispostaviti da ipak jeste kijavica, a bespotrebno ste stajali satima u redu s ljudima koji možda jesu zaraženi.

Ja savetujem, ako su to simptomi, da se ipak dva dana ostane kod kuće. Ako je blaga klinička slika, jer to može i da se smiri narednog dana. Da prvo budete malo loše, ali ako se narednog dana smiri, nema potrebe da idete. Mi imamo cifre zaraženosti od ljudi koji imaju minorne tegobe i stoje satima u redovima da bi bili testirani – rekla je ona.

Moramo biti svesni toga da i oni koji nemaju nikakve tegobe, mogu biti inficirani, a ne samo oni koji imaju tegobe. A naravno da će neko ko već oseća tegobe biti pažljiviji u ponašanju – rekla je ona.

Period izolacije se smanjuje u nekim zemljama, ali doktorka navodi da bi trebalo SZO da standardizuje svoje preporuke.

Da se jednostavno svi ponašamo na isti način, a ne svaka zemlja svoja pravila, onda nemamo šemu ponašanja, niti kretanja. SZO bi morala da iznese pravila, kako da se ponašamo i šta da radimo. Kada neko preboli ovu bolest, ima antitela koja štite izvesno vreme. Ovoga momenta ne znamo do kada, ali je očigledno da oni koji su imali ovu bolest, da su oni imali imunitet i da su izvesni od njih posle godinu dana ponovo imali bolest koja je bila blaga. Dakle, ako su oni jednom stekli imunitet, on je postajao slabiji ali je na kraju ipak bio dovoljan da ne dozvoli isti intenzitet bolesti kao prvi put. Poneko oboli drugi put, a najveći broj ne oboli drugi put, znači da se antitela negde održavaju – kazala je dr Gvozdenović.

Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments