четвртак, 11 августа, 2022
spot_img
HomeKOSOVO I METOHIJAKOSOVO“Idem na Kosovo, Albanija je jako važna za Ameriku”

“Idem na Kosovo, Albanija je jako važna za Ameriku”


U intervjuu za albanski servis Glasa Amerike Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara zadužen za južnu i centralnu Evropu najavio je da će uskoro doputovati na zapadni Balkan sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU u dijalogu Beograda i Prištine, da signalizira američku podršku dijalogu i posvećenost funkcionisanju dijaloga.

– To je dijalog u kojem posreduje EU, ali SAD ga snažno podržavaju i nadaju se napretku. Moram da istaknem da u tom smislu ovo pitanje Srbije i KIM nije značajno samo za SAD i za Evropu, već i za naše partnere u regionu – rekao je Eskobar i dao primer Albanije rekavši da je ta zemlja bila veoma korisna za dijalog Beograda i Prištine.

On je ocenio da zvanična Tirana konstruktivno razgovara sa obe strane i u potpunosti podržava napore da se uspostavi stabilan odnos na relaciji Beograd – Priština.

Eskobar je potvrdio da će SAD biti veoma angažovane, ali ne samo na rešavanju pitanja KIM, već i u celom regionu i to ne samo u sferi politike već i ekonomskog razvoja, posebno u Albaniji, Srbiji, KIM i Crnoj Gori.

Američki diplomata je naglasio da je neophodno usredsrediti se na etničko pomirenje, regionalnu ekonomsku integraciju, evropske standarde i stvaranje mogućnosti unutar Zapadnog Balkana iz kojih će svi imati koristi.

– Mislim da je upravo vlada Albanije ovo započela inicijativom Otvorenog Balkana, što smatramo da je pozitivan razvoj u regionu, tako da vidim svetlu budućnost. Želimo da budemo deo ovog procesa i znam da i Evropska unija ima isti stav – rekao je Eskobar.

Na pitanje može li inicijativa Otvoreni Balkan biti efikasna bez učešća svih zemalja u regionu, Eskobar je odgovorio odrečno.

– Ne može. Ovo su uslovi pod kojima podržavamo Otvoreni Balkan: prvo, da ispunimo berlinske standarde koje je postavila EU i drugo da ovaj projekat bude otvoren za sve zemlje jer ne može praktično da funkcioniše bez svih zemalja. Cevovodi i autoputevi se ne mogu prekinuti. Ne možete imati zonu slobodne trgovine ako morate da stanete negde na pola puta i u kamionu čekate u redu po pet sati – naveo je Ekobar.

On je pojasnio da zona slobodne trgovine znači da je potrebno imati institucije koje mogu efikasno da upravljaju robom i novcem.

– Dakle, radi se o dva uslova: otvorenost za sve uz odgovarajuće standarde i institucije. To su uslovi naše podrške tom projektu – poručio je Esakobar.

Чланак “Idem na Kosovo, Albanija je jako važna za Ameriku” се појављује прво на Vesti online.Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments