четвртак, 11 августа, 2022
spot_img
HomeKOSOVO I METOHIJAKOSOVO"EU će zbog referenduma ostaviti Kosovo u izolaciji"

„EU će zbog referenduma ostaviti Kosovo u izolaciji“


Printscreen

Mišel Zubenica

“Posledice odbijanja Borelja od strane Kurtija povodom referenduma mogu biti i te da će EU nastaviti da drži Kosovo u izolaciji, odnosno da neće biti vizne liberalizacije”, rekao je za Kosovo online Mišel Zubenica, izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku.

Kako navodi Zubenica, “Kurti otkako je na vlasti zaoštrava, pa čak je i pokvario odnose sa dosadašnjim saveznicima, a tu pre svega mislim na zapadne zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova”.

– On je svojim kako izjavama tako i postupcima ugrozio odnos Prištine sa Vašingtonom, a ni u Briselu ne gledaju više blagonaklono na njega. Nije miljenik Zapada i to nije tajna i on će dodatno ugroziti ne samo podršku Zapada njemu i Samoopredeljenju nego i samom projektu Kosova – smatra Zubenica.

O mogućim posledicama Kurtijevog stava, Zubenica navodi da bi za početak mogli da očekujemo “određena saopštenja EU da Kurti na Kosovu krši prava građana srpske nacionalnosti koji imaju pravo da glasaju na nedeljnom referendumu”.

– Možemo očekivati i da će EU nastaviti da drži Kosovo u izolaciji – neće dobiti viznu liberalizaciju i neće biti napretka u evropskim integracijama. Što se tiče samog Kurtija, s obzirom da rezultate lokalnih izbora, Zapad će gledati da podrži neku konkurenciju protiv njega, jer i oni polako shvataju da je Kurti trenutno problem, a ne rešenje u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine – zaključio je Zubenica.Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments