недеља, 3 јула, 2022
spot_img
Homecrkva u DominikaniSRBI ČINE ČUDA U SREDNJOJ AMERICI: Podignut prvi pravoslavni hram na Karibima...

SRBI ČINE ČUDA U SREDNJOJ AMERICI: Podignut prvi pravoslavni hram na Karibima (FOTO GALERIJA)


Nakon što je boravak Mitropolita crnogorsko- primorskog Amfilohija 2012. godine probudio duhovni život u Dominikanskoj Republici, želja za gradnjom prve pravoslavne crkve na ostrvu postajala je sve jača, te je za manje od godinu dana u Dominikani – Punta Kana podignut jedan od hramova, po njegovom blagoslovu.

Na dan Svete Trojice svi Pravoslavni hrišćani su se okupili i služili Svetu Liturgiju u Hramu Hristovog Preobraženja u Punta Kani.

Hram je urađen po projektu Save Ristića po ugledu na Hercegovačku Gračanicu ali sa kriptom koja je posvećena Caru Lazaru i Svetom Aleksandru Nevskom. Već je urađena jedinstvena ikona gde dva Svetitetalja drže u rukama Hercegovačku Gračanicu i stoje na Dominikanskom ostrvu.

„Ovakva ikona je simbol jedinstva pravoslavnih slovenskih naroda, i ova dva velika svetitelja i simbol misije na ovome delu sveta, koji će na taj način stalno da nas napominju da svedočimo istinu pravoslavlja“, kazao je za IN4S osnivač ove parohije po blagolsovu blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, arhimandrit dr Evstatije Miloš Azdejković.

O. Evstatije je osnovao i parohije u Panami i na San Martinu, pored Venecuele gde je organizovao i fondaciju koja se bavi humanitarnim radom, gdje napuštena djeca dobijaju krov nad glavom.

Takođe radove i izgradnju organizuje sa ljudima dobrotvorima i priložnicima.

Posle dobijanja zemljišta od gospodina Ilića, Mitropolitov blagoslov je bio da se prenese i duh kosovskog zaveta ali i glamur i savrštenstvo pravoslavne arhitekture, te savršenstva i lepote bogosluženja.

Kako kaže o. Evstatije, neki su se pitali kome se radi hram, ali već danas smo se pitali zašto i veći nijesu počeli da prave

„Sve je naravno vezano za blagoslov i čudo Božije, kako se i ovo do sad izgradilo. Dobrotvore i priložnike sada nećemo pominjati da nekoga ne zaboravimo, ali ćemo to objaviti kad bude vreme, ako Bog da“, kazao je o. Evstatije i dodao:

“Samo moram reći da pored naših Srba i drugih pravoslavih iz Rusije, Ukrajine, itd koji pomažu, ima nekoliko inoslavnih ali i jedan musliman koji je zbilja od srca pomogao i to ne malu sumu novca, neka im svima Bog vrati milion puta više kroz blagoslov i zdravlje, neka ih prosvetli na putu spasenja i da im Duha utešitelja”.

O. Evstatije je izrazio nadu da će ovaj Hram Božiji, jedinstveni i prvi pravoslavni hram na Karibima, biti svima na spasenje duše i blagoslov što kroz učešće u Bogosluženjima, što svojim izgledom i lepotom.Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments