недеља, 14 августа, 2022
spot_img
HomeGučaPOČELA GUČA! Lepa Sanja obrće vola k’o od šale, jedina je žena...

POČELA GUČA! Lepa Sanja obrće vola k’o od šale, jedina je žena u Srbiji koja to radi!


Temperatura u Guči već u prvim satima dovedena je do usijanja. Što zbog fantastičnih trubača čija muzika se može čuti iz svakog ugla ove varošice, što zbog tradicionalnih specijaliteta po kojima je Sabor prepoznatljiv. Tokom ove manifestacije strada čitav kontigent prasića i jagnjića, ali sada se na ražnju našao ni manje ni i više nego jedan vo i to ga peče žena.

Sanja Nikolić iz Smederevske Palanke uz oca je počela da se bavi ugostiteljstvom, a njihovi specijaliteti mogu se probati na skoro svim manifestacijama u Srbiji. Ipak, vo je posebna priča.

– Svi koji ga probaju kažu da im je to posle omiljeno pečenje. Teško ga je staviti na ražanj, ali zato svaki trud vredi. Da bi se ispekao potrebno je oko 12 sati. Tu pored njega imamo i spreman saft, krompir i pečurke. Dok se peče dodajemo luk i šargarepu, da meso ima poseban ukus u miris – kaže ona.

Sanja je jedina žena u Srbiji koja peče vola, kaže da je u početku bilo začuđenih pogleda ali da se sa svim predrasudama uspešno izborila.

– Svake godine imamo svoje stalne mušterije koje uvek dolaze kod nas da jedu meso od pečenog vola. U početku nije bilo lako, jer treba ispeći toliko mesa ali sam sve kulinarske tajne brzo usavršila. Vidi se kad je meso gotovo, sočno i spremno za serviranje – kaže Sanja.

Porcija ovog delikatesa malo je skuplja od porcije svinjskog ili jagnjećeg pečenja, ali oni koji ga probaju kažu da vredi svaki dinar.

Izvor/Foto: RINASource link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments