Kako su novine pisale o ženskim reakcijama na ispovesti muškaraca pre 100 godina – Na današnji dan

491
SHARES
1.4k
VIEWS


Prelistavamo Mali Žurnal – 16. novembar 1911. godine

Kako su novine pisale o ženskim reakcijama na ispovesti muškaraca pre 100 godina 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”

Dnevni list „Mali Žurnal“ je pre 110 godina objavio u svojoj rubrici „Ženski svet“ tekst o tome kako sve žene samo priželjkuju da se dopadnu muškarcima, kako one to sve shvataju ozbiljno i od nikoga ne kriju tu svoju nameru.

Autor pomenute rubrike je tog 16. novembra 1911. godine naglasio na početku teksta da žene ne kriju da je sve što žele naklonost od muškaraca, te da se ponose „kada uspeju nekome da se dopadnu“, ističući da kod uglednijih i veštijih žena ta radost nije očigledna, jer „one to naročito podešavaju“.

Dodao je i da „žene sebe smatraju za presrećne onda kada im se muški iskreno ispovedaju“, pa je zaključio da se s pravom može reći da je jedna žena srećna onda kada se nekome dopada.

Kako su novine pisale o ženskim reakcijama na ispovesti muškaraca pre 100 godina 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

U nastavku teksta novinar Malog Žurnala kaže da „ako se slučajno nađe neko da ženi osporava njenu lepotu, ona postaje užasna, jer se time napada njena sujeta“.

Na kraju je autor teksta zaključio da „ako je žena poneki put sposobna da se sa svojim idejama uzdigne visoko, veoma je redak slučaj da joj se taj položaj dopadne“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.Source link

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.